När restaurang Gondolen öppnade år 1935 var den en symbol för det nya Slussen. Det så kallade ”Slusseneländet” – med en underdimensionerad trafikplats – skulle äntligen åtgärdas, men kronan på verket var restaurangen. Nästan 40 meter över marken svävade den, och genom de stora glasfönstren var utsikten spektakulär.

Även i dag, 90 år senare, har restaurangen en avgörande roll i att ge nynya Slussen sin identitet, och Gondolens och Slussens historia går hand i hand.

Från början ägdes Gondolen av KF och var liksom Slussen både en mötesplats, en genomfartsled och ett torg. Hit kom kungar och berömdheter men även ”vanligt folk”. Här firades jämna födelsedagar, bemärkelsedagar och guldbröllop, men med tiden förlorade restaurangen sin glans.

Så småningom förföll även den nybyggda trafiklösningen, och en bit in på 2000-talet skulle Slussen byggas om igen. Gondolens lokaler behövde också en modernisering, och när krogen öppnade igen var den mer än en lyxrestaurang, den var en symbol för det nynya Slussen.

Svenska Brasserier, som tog över Gondolen efter familjen Lallerstedt, är en krogkoncern som bland annat äger Sturehof, Teatergrillen och Riche. Gondolen blev en pusselbit i deras Södermalmsetablering, och utvidgades med Café Klotet och uteserveringen Pelago, högst upp på taket av Katarinahuset. Slussen skulle bli en restaurangdestination att räkna med.

Ett stenkast bort, på Hornsgatan, hade konkurrenten Stureplansgruppen nyligen öppnat restaurang Freyja + Söder, även de med takbar.

Men det var bara början.

Likt en gigantisk foodcourt, en lokal där flera restauranger samsas, ska nu nynya Slussen fyllas med designade krogupplevelser. Till skillnad från andra krogstråk, där utbudet dynamiskt växter fram, är detta skräddarsytt. Alla stora aktörer tycks erbjudas en del av kakan och koncepten ska matcha varandra.

Nobisgruppen, dit bland andra Operakällaren, Noi och Stallmästargården hör, ska öppna två restauranger under Guldbron.

Mälarterrassen, en tre våningar hög byggnad mellan Södermalmstorg och Slussbron, ska fyllas av restaurang- och kaféverksamheter. Två aktörer (välrenommerade krögare som driver stora och populära krogar) har redan offentliggjorts. Ytterligare fyra tillkommer. Naturligtvis planeras för en fransk restaurang, ”Brasserie Le Mac” flyttar in i de lokaler där McDonald’s en gång låg. Och för den som vill känna sig lite alternativ finns Pet Sounds Bar längst ner i Katarinahuset.

Den gamla Strömmingsvagnen däremot, den har flyttat till Gamla stan.

Att Slussen ska bli ett ”nav” för nöjesliv och mat är tydligt, ett sätt att locka folk när stadskärnorna utarmas. ”Stureplan tar över Slussen” larmar Mitt i-tidningen.

Men de riktigt bra krogarna kan inte designas fram. Än så länge har ingen lyckats skapa ett nytt Sturehof, för det krävs inte bara skickliga krögare och en exklusiv inredning. Det krävs också tid. Och när de nya krogarna väl hittat sin form, överlevt ett par decennier och känns så där klockrena och tidlösa, då är det säkert dags för nynynya Slussen att ta form. Vågar man gissa att de då tänker att Gondolen borde bli kronan på verket?

Fakta.Nya restauranger vid Slussen

Gondolen, med bar Zeppelin. Anrik restaurang som nyöppnade 2023 i Svenska Brasseriers regi.

Café Klotet. Restaurang högst upp i Katarinahuset. Drivs av Svenska Brasserier, öppnade 2024.

Pelago. Stor säsongsöppen takbar ovanpå Katarinahuset. Öppnade 2024. Även denna drivs av Svenska Brasserier.

Freyja + Söder. Stor restaurang och takbar på Hornsgatan. Drivs av Stureplansgruppen. Öppnade 2023.

Pet Sounds Bar. Öppnade hösten 2024 i botten av Katarinahuset.

Nabo. Öppnade i början av 2025. Ligger på Hornsgatan och har en deli i bottenplanet.

Kommande:

Brasserie Le Mac. Fransk bistro, där McDonald’s tidigare låg. Planerad öppning våren 2025.

Nobisgruppen. Öppnar två restauranger under Guldbron, varav en ska drivas av krögaren Filip Fastén. Planerad öppning av satsningarna i slutet av 2025/början av 2026.

Mälarterrassen. Ska rymma sex restauranger, bland annat spanska Villa Valentina i regi av Urban Italian Group och en ännu namnlös krog som ska drivas av krögaren Napolyon Sürer, som bland annat driver Boqueria.

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version