USA:s nye president Donald Trump planerar att införa omfattande handelstullar mot en rad länder. Hittills har Kina, Mexiko och Kanada fått känna på vad som väntar och näst på tur kan vara EU-länderna. Det kan i så fall bli kännbart för Sverige som har en omfattande export till USA.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) räknar med att Donald Trump menar allvar när han säger att han ska införa tullar mot EU. I helgen kom besked om att USA planerar att införa 25-procentiga tullar på stål och aluminium.
– Man får nog ta honom på orden. Det här är inte bara ett förhandlingsspel, säger hon.
Hon framhåller att redan hotet om handelstullar påverkar hur ekonomin utvecklas och företagens vilja att investera.
– Han kommer med nya besked dag för dag och timme för timme nästan. Oförutsägbarheten som Trump nu bidrar till är i sig väldigt dålig, när vi redan har en orolig omvärld och en ansträngd ekonomi.
Enligt finansministern är det svårt att säga exakt hur hårt handelstullarna skulle slå mot Sverige.
– Men såklart att det påverkar både Sverige och andra länder. Det håller tillbaka tillväxt och riskerar också att bli svårare för våra företag, säger Elisabeth Svantesson och fortsätter:
– Samtidigt är det viktigt att ha is i magen, därför att Sverige står på en otroligt stabil ekonomisk grund med statsfinanser i världsklass. Vi har muskler att stötta svensk ekonomi och det har inte alla andra länder.
Går det att ha is i magen när hotet är så överhängande? Ska du inte ligga ett steg före?
– För min del handlar det om att inte göra saker förhastat. Vi vet ännu inte om det blir tullar och i så fall hur stora de blir. Blir det så måste ju EU såklart svara. Men där är vi inte än, för vi vet inte vad han tänker hitta på.
Riskerar hotet om tullar att förlänga lågkonjunkturen?
– Osäkerheterna är redan väldigt stora med en omvärld som är orolig på många sätt. Och självklart är oförutsägbarheten kring tullarna dålig. Den minskar viljan att investera och våga satsa. Och om tullarna blir av så påverkar det såklart också vår ekonomi.
Hon menar att EU-länderna behöver förbereda sig på att det kan bli ett handelskrig med USA och därför se till att få en bättre fungerande ekonomi inom unionen. Det handlar bland annat om att öka produktiviteten och få fart på tillväxten så att EU inte halkar efter USA.
– Tullar är riktigt dåligt, men vi har också vårt öde i våra egna händer. När det gäller de här områdena har vi massor att göra.
Vad kan ett handelskrig få för långsiktiga konsekvenser?
– Tullar är ju skatt, och ökar man skatten mot konsumenterna så blir priserna dyrare. Det skapar inflation och driver upp priser. Det är en spiral som är dålig både för amerikanerna och för alla andra. Det finns ingen win-win, det är bara lose-lose i en sådan situation.
Bör Sverige och svenska företag försöka minska sitt beroende av handeln med USA?
– Framförallt så behöver vi också jobba med andra marknader. Hur svenska företag agerar i USA är inte min sak att säga, men jag tror att de kommer att vara kvar där.
Vad tycker du om hur Donald Trump sköter sina handelsrelationer med övriga stater?
– Vi har ju en historia med USA, med handel under många år. Vi hotar sällan varann, tvärtom, vi förhandlar, och det har gynnat både USA, Sverige och EU. I grund och botten är förhandlingar mycket bättre än hot. Att vara rak men trevlig är alltid bättre än att vara rak men otrevlig.
Läs mer: EU:s svar på amerikanska tullar – dyrare jordnötssmör och apelsinjuice