”Inbördeskrig är oundvikligt.”

Det skrev Elon Musk i lördags, mitt under brinnande kravaller, i en kommentar till ett inlägg på X där en användare påstod att ”det som sker nu är följderna av massinvandring och öppna gränser”.

Reaktionen kom snabbt från Storbritanniens premiärminister Keir Starmer.

– Det är omöjligt att rättfärdiga den sortens uttalanden, sade en talesperson för Starmer.

Och bråket har fortsatt.

Under ett inlägg från premiärministerns officiella konto på X, där han i måndags skrev att attacker mot moskéer och muslimska grupper inte kommer att tolereras, svarade Musk:

”Borde du inte oroa dig för angrepp mot *alla* grupper?”

Det fick den tidigare Torypolitikern Rory Stewart att rycka ut till premiärministerns försvar.

”Exakt hur många dagar har du varit ute i de här områdena? Slår det dig inte att det här kanske är fel tid att uttala dig i ett ämne du inte vet något om?” skrev han till Musk.

Debatten handlar inte bara om den 53-åriga miljardärens högerradikala åsikter, som bland annat lett till att han stöder Donald Trump i presidentvalet i USA. Den handlar också om utvecklingen på X, som förut hette Twitter, och som Musk köpte 2022.

– Flera av de högprofilerade personer som nu spridit desinformation och piskat upp vrede är individer som tidigare bannlysts från Twitter för regelbrott, men som de senaste månaderna fått tillbaka sina konton efter att Elon Musk tog över, säger Joe Mulhall på organisationen Hope Not Hate, som studerar högerextremism, till CNN.

Det var efter knivdådet i Southport den 29 juli, då tre små flickor dödades, som kravallerna först tog fart. Den 17-åriga pojke som greps för dådet är autistisk och har inte sagt något om sina motiv, och polisen gav först knapphändig information om honom. Det är normalt i Storbritannien när det handlar om minderåriga.

Men sekretessen öppnade för rykten och desinformation.

Några timmar efter knivdådet började falska uppgifter spridas på X om att pojken hette ”Ali Al-Shakati”, var muslim och hade anlänt ”illegalt” med en båt över Engelska kanalen.

I själva verket är 17-åringen född i Cardiff i Wales och har föräldrar som invandrat från Rwanda och är aktiva i en kristen församling. Men trots att en domare offentliggjort det har de falska uppgifterna fortsatt att cirkulera på X och fungerat som bränsle för kravallerna.

Bland dem som spridit desinformationen finns den högerradikala ”influeraren” Andrew Tate och den islamfientliga högerextremisten Tommy Robinson, som båda tidigare varit avstängda.

Robinson har manat till protester i städer där kravaller brutit ut, och hans namn skanderas av våldsmakarna. Nu gömmer han sig på Cypern, varifrån han skickar videor från poolkanten till sina nyfascistiska anhängare.

Elon Musk förespråkar en nästan obegränsad yttrandefrihet, men sedan han blev vd för X har han anklagats för att hyckla och bidra till spridandet av desinformation.

I juli inledde EU-kommissionen ”formella förfaranden” mot X för bristfällig moderering och dålig insyn i annonseringen. X riskerar höga böter eller förbud att verka i unionen.

Röster höjs nu i Storbritannien för att agera på samma sätt.

Men hittills har Keir Starmers regering nöjt sig med att ge polisen instruktioner att agera straffrättsligt mot både våldsverkarna och dem som uppmuntrar till våld på nätet. Omkring 400 personer har hittills gripits av polis.

På tisdagen meddelade regeringen att 6 000 specialpoliser sätts in för att bekämpa upploppen som rasar i landet.

Fakta.Första åtalet för uppvigling på nätet

På tisdagen åtalades den första personen för hatbrott och uppvigling på nätet med koppling till den senaste veckans kravaller i England och Nordirland.

Det är en 28-årig man i Leeds som ställs inför rätta för att ha spridit rashat och uppviglat till våld på Facebook, enligt BBC.

Fler åtal av det slaget är att vänta. Omkring 400 personer har gripits totalt.

Samtidigt fortsätter våldsamheterna.

Tiotals poliser har skadats i de kravallerna, där högerextrema grupper gått till angrepp mot muslimer och andra personer med mörk hy och konfronterats med antifascister.

Natten till tisdagen fick en man livshotande skador i Belfast i Nordirland, efter att högerextremister försökt bränna ned en affär ägd av en muslimsk familj och stampat på mannens huvud, enligt brittiska medier.

Läs mer:

Erik de la Reguera: Krisen blir Keir Starmers första värdemätare

Share.
Exit mobile version