Strax efter midnatt natten mot söndag började israeler varna varandra i chattgrupper på Whatsapp. ”Var beredda att väckas i gryningen, luftrummet kommer att stängas”.

– Jag sov så tungt, men jag såg meddelandena när jag vaknade runt 05 av att en massa stridsplan flög över huset, säger Mira, som bor norr om Tel Aviv, till DN.

Redan på lördagskvällen kom rapporter om att den israeliska militären, IDF, var i beredskap inför attacker från den shiamuslimska milisgruppen Hizbollah i Libanon. Eftersom detta har varit ett överhängande hot i flera veckor var det dock inte så många som reagerade.

Israel hävdar att man lyckades avvärja en planerad attack mot centrala delar av landet, där Hizbollah hade för avsikt att avfyra tusentals raketer och drönare. Enligt IDF har tusentals raketavfyrningsramper oskadliggjorts i israeliska anfall mot södra Libanon.

Den shiamuslimska milisgruppen, som är terrorstämplad av bland andra USA och EU, säger å sin sida att de har genomfört en storskalig attack med ”över 320” raketer och drönare mot elva olika israeliska militära mål. Hizbollah dementerar att Israel lyckades stävja någonting och hävdar att allting i den ”första fasen” av hämndoperationen har gått enligt plan. Milisgruppen kallar det faktiskt ”fullständig succé”.

– Det är lugnt här i Beirut, än så länge. Vi får se vad som kommer att hända, säger Fatima, som bor i den libanesiska huvudstaden, till DN.

Hizbollah och Israel har skjutit mot varandra över gränsen mellan norra Israel och södra Libanon sedan den 8 oktober, när Hizbollah i sympati med Hamas inledde attacker. Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah har dock i flera tal uttryckt att hans organisation inte är intresserade av fullskaligt krig med Israel – även om den är redo.

Tonen skärptes efter att Hizbollah-chefen Fouad Shukr dödades i en israelisk attack i Beirut. Nasrallah har lovat att Israel ska få betala för detta och att det bara har varit en fråga om när.

Det är svårt att beskriva hur spänd situationen är i regionen just nu. Den har varit spänd och i risk för eskalering så länge att det skulle behövas nya ord för att förklara läget.


Det är svårt att beskriva hur spänd situationen är i regionen just nu. Den har varit spänd och i risk för eskalering så länge att det skulle behövas nya ord för att förklara läget.

Israel har utlyst nödläge. Folksamlingar över 30 personer utomhus är förbjudna i norra Israel under de närmaste dagarna och befolkningen uppmanas att hålla sig nära skyddsrum. I storstaden Tel Aviv har aktiviteter ställts in och stränderna stängts.

Samtidigt pågår ännu förhandlingar om vapenvila och gisslan i Gaza mellan Israel och Hamas, via medlare. På söndagen meddelade den israeliska sidan att dess delegation kommer att åka till Kairo som planerat, för nästa steg i samtalen.

Att den israeliska delegationen reser till Kairo kan vara ett tecken på att Israel ser söndagens Hizbollah-attack som avklarad, för tillfället. För hela regionen vore det efterlängtat om Kairo-samtalen skulle bära frukt och leda till vapenvila i Gaza och till att de israeliska gisslantagna kan få komma hem. Det skulle i sin tur kunna få Iran att fortsätta avvakta gällande sin egen hämnd, för dödandet av Hamas-ledaren Ismail Haniya i Teheran.

Tyvärr är själva resan till Kairo den enda positiva glimten vi kan ana just nu. Förhandlingarna tycks inte gå framåt och varken Hamas eller Israel verkar tyvärr vara särskilt intresserade av att kompromissa med sina hjärtefrågor – vilket kanske inte är helt svårt att förstå, när Israels stora hjärtefråga fortfarande är att eliminera Hamas från jordens yta och Hamas har ungefär samma inställning till staten Israel.


Ett lugn har lagt sig över Israel och Libanon efter några intensiva morgontimmar. Men i södra Libanon gråter ännu barn, traumatiserade av ljudet från bombplan.

Ett lugn har lagt sig över Israel och Libanon efter några intensiva morgontimmar. Men i södra Libanon gråter ännu barn, traumatiserade av ljudet från bombplan. De nordligaste delarna av Israel står tomma, invånarna har inte kunnat bo hemma sedan i oktober.

På söndagskvällen ska Hizbollah-ledaren Nasrallah hålla tal till ”nationen”, landet han de facto inte leder och som till stora delar hålls som hans gisslan.

Israeliska parlamentariker kräver att Israel inte bara ”avleder” anfall, utan ”utplånar” hotet och uppmanar Benjamin Netanyahu att ta i med hårdhandskarna mot Hizbollah.

Iran har ännu inte kommit med sin utlovade hämnd för dödandet av Hamas-ledaren Ismail Haniya i Teheran.

Det är ett bedrägligt lugn.

Läs mer: Expert: ”Kan utvecklas till ett mycket större krig”

Läs mer: Så tog Hizbollah över Libanon

Share.
Exit mobile version