Det finns en övergripande kritik mot länder som gör fångutbyten med Iran. Kritiker anser att det öppnar för att Iran ska lockas att fängsla fler medborgare, för att sedan använda dem som utpressning.

Nu har Sverige sällat sig till skaran länder som denna kritik kan riktas mot.

Det är förstås helt irrelevant för nära och kära till Johan Floderus och Saeed Azizi. För dem innebär beslutet att deras två älskade kommer hem, dessutom två personer som fängslades och dömdes på helt obefintliga grunder i Irans notoriskt opålitliga rättssystem. Att Johan Floderus och Saeed Azizi får komma hem är helt rimligt.

Att Hamid Noury får göra samma resa, fast hem till Iran, är mer diskutabelt.

Hamid Noury greps i Sverige i november 2019 och dömdes till livstids fängelse för avrättningar av tusentals politiska fångar i det iranska fängelset Evin 1988. Tingsrättsdomen fick regimen i Iran att kalla hem sin ambassadör. Hovrättsdomen fastställde straffet i december förra året. Relationen mellan Iran och Sverige har varit bottenfrusen ända sedan gripandet. Många tror att avrättningen av svenskiraniern Habib Chaab i själva verket hade med Sveriges rättsprocess mot Noury att göra.

Under den så kallade fängelsemassakern i Iran 1988 avrättades tusentals politiska fångar systematiskt. Mer än 100 fångar hängdes varje dag den sommaren. Anhöriga till dessa fångar har följt rättsprocessen mot Hamid Noury och – efter att Johan Floderus gripande blev känt – varit högljudda motståndare till alla former av fångutbyten.

”Det har hela tiden stått klart att operationen skulle kräva några svåra beslut. Nu har vi fattat de besluten”, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i ett uttalande.

Han kommer också att behöva stå för besluten under en lång tid framöver.

Inte bara inför anhöriga till avrättade av Hamid Noury, utan också inför anhöriga till en svensk som inte är en del av regeringens fångutbyte:

Ahmadreza Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, som har suttit fängslad i Iran i över åtta år. Som utrikesminister Tobias Billström (M) på årsdagen i april uppmanade skulle friges i ett inlägg i X. Som FN, EU och otaliga människorättsorganisationer har krävt ska släppas i åratal. Djalali är dömd till döden efter en lagvidrig rättegång och hans hälsa är sviktande till följd av hur han har behandlats i iranskt fängelse.

Hamid Noury var den svenska regeringens ess på handen. Nu har de spelat ut det kortet. Två svenskar fick komma hem.

En blev kvar.

Läs mer artiklar om Iran.

Share.
Exit mobile version