Den som har sett videoklippen på när Donald Trump vajar i takt med den arabiska musiken, omgiven av dansande, saudiska svärddansare, glömmer dem aldrig.

Saudiarabien var Trumps första resmål som president 2017. Hans bild projicerades över halva hotell Ritz i huvudstaden Riyadh – på andra halvan lyste kronprinsen Mohammed bin Salman, MBS, upp fasaden. Ett stort avtal om amerikansk vapenexport till det saudiska kungariket skrevs under och stämningen var på topp.

Under åren som följde lyckades USA med Trump vid rodret förhandla fram normaliseringsavtal mellan Israel och fyra arabiska länder: Förenade arabemiraten, Bahrain, Marocko och Sudan. Tidigare hade endast Egypten, 1979, och Jordanien, 1994, slutit fred med Israel. Överenskommelserna kallas för ”Abrahamavtalen” och sågs som en stor framgång för Trump och hans medlarförmåga.

Framgången skulle krönas med Saudiarabien. Det islamska kungariket, med goda relationer till USA, men som inte erkänner USA:s allierade Israel, var på väg att förändras. Kronprinsen MBS fungerade, och fungerar fortfarande, som landets egentliga ledare, trots att hans far ännu är i livet. Sedan han tog över 2017 har han gjort flera insatser för att modernisera och öppna upp det slutna landet.

Han har även startat ett krig, kidnappat en premiärminister och spärrat in 300 affärsmän och kungligheter på ett lyxhotell, men det verkar inte vara något Donald Trump hänger upp sig på. Inte heller att han har anklagats för att ligga bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi eller att hans regim har för vana att fängsla dissidenter och oliktänkande.


Saudiarabien har alltid varit av uppfattningen att palestinierna ska få en egen stat.

Saudiarabien har alltid varit av uppfattningen att palestinierna ska få en egen stat. År 2002 lade regimen fram ett ”arabiskt fredsinitiativ” där Israel skulle få säkerhet och normala relationer med 57 arabiska och muslimska länder, i utbyte mot att Israel skulle dra sig tillbaka från ockuperade palestinska områden och gå med på bildandet av en självständig, palestinsk stat.

Israel under Ariel Sharon tackade nej.

Men under Trumps förra mandatperiod började saker hända. I september 2023 kom nya signaler från både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, såväl som från MBS.

– Under ditt ledarskap kan vi nå en historisk fred med Saudiarabien. En sådan fred kan göra mycket för att hjälpa till att avsluta den arabisk-israeliska konflikten och i framtiden leda till fred mellan israeler och palestinier, sa Netanyahu under ett möte med president Joe Biden.

I en intervju med Fox News var MBS inne på samma linje.

– Varje dag kommer vi närmare och närmare. Det verkar som att det för första gången är ett riktigt, seriöst avtal. Det vore det största, mest historiska avtalet sedan kalla kriget, sa MBS.

Den 7 oktober 2023 attackerade tusentals Hamas-terrorister kibbutzer och områden i södra Israel. Det var den största attacken mot judar sedan andra världskriget och 1 200 personer dödades. Senare samma dag utropade Israel krig mot Hamas och sedan dess har Gazakriget pågått, med nya uppgifter om dödade, civila palestinier varje dag.

Den 14 oktober 2023 avbröt Saudiarabien förhandlingarna om normalisering med Israel.


Sedan dess har de två länderna, som såg ut att ha närmat sig varandra, flyttat sina positioner till varsin ände.

Sedan dess har de två länderna, som såg ut att ha närmat sig varandra, flyttat sina positioner till varsin ände. Saudiarabien kräver nu en palestinsk stat för att ens börja prata om nya förhandlingar.

Kan Donald Trump lösa de här knutarna?

Sedan han var president senast har en del hänt som talar emot det. Saker som också gör avtalet än mer viktigt för USA – nämligen den plötsliga överenskommelsen om fred mellan ärkefienderna Saudiarabien och Iran våren 2023.

I förra veckan hölls ett möte i Riyadh där deltagare från hela arabvärlden diskuterade hur fred ska uppnås i Gaza och Libanon. På detta möte höll MBS tal där han kallade Israels krig i Gaza för ”folkmord” och uppmanade det internationella samfundet att tvinga Israel att ”respektera Irans suveränitet”.

Drömmen om ett avtal mellan Saudiarabien, Israel och USA är i förlängningen drömmen om att upprätthålla en maktbalans. Om Saudiarabien inte fortsätter vara allierad med USA skulle det i stället kunna hamna på Rysslands, Irans och Kinas sida.

I en situation där storkrig i Mellanöstern är ett reellt hot har detta förstås stor betydelse. Saudiarabien vill inte bli indraget, men om landet tvingas agera – vad gör de då?

Ingen analytiker vill ge sig på att förutspå Donald Trumps planer. Det vi lärde oss av hans tidigare mandatperiod är att han är oförutsägbar och drastisk.

Återstår att se vart hans första presidentresa bär honom den här gången. Blir det en ny omgång saudisk svärddans?

Share.
Exit mobile version