Det är ingen slump att matbilder i kokböcker och Instagramflöden ser mer aptitretande ut än din spagetti och köttfärssås-låda som du har värmt upp i mikron efter en lång dag på jobbet. Matstajlisten Emmy Lundström kan intyga att det ligger hårt jobb bakom bilder som får det att vattnas i munnen.
Denna novembermåndag jobbar hon och matfotografen Matilda Lundeblad i den sistnämndes studio i centrala Stockholm. En kamera sitter fast i ett stativ över ett bord så att de ska kunna ta bilder av maten rakt ovanifrån och sedan analysera resultatet på en skärm bredvid. Efter det kanske de flyttar tallriken några millimeter, eller rättar till en makaron som hamnat snett.
På ett annat bord några meter bort ligger det kilovis av porslin i olika färger, och alla glas, bestick och tillbehör som kan tänkas behövas för att göra presentationen så bra som möjligt. Emmy Lundström berättar att hon har burit dit allting själv inför dagens fotografering.
– Ibland känns det mer som att man jobbar som flyttgubbe.
Men hur får man det här yrket? Om du söker på ”matstajlist” i Arbetsförmedlingens jobbtjänst Platsbanken får du noll träffar, och lika många om du gör en sökning på utbildningssajten antagning.se. Emmy Lundström berättar att yrket är någonting som växt fram långsamt i och med att hon ville kombinera sitt matintresse med sin bakgrund inom kommunikation.
– Det är ju ett speciellt yrke, det är inte som att man sätter sig i skolbänken och bara: nu ska jag bli lärare eller nu ska jag bli brandman.
Vissa matstajlister kan ha en mer renodlad bakgrund inom mat och andra kan ha en bakgrund inom design, men det är väldigt olika. Emmy Lundström är utbildad journalist och jobbade som reporter, redigerare och fotograf i flera år. Hon säger att matstajlist inte är ett yrke man väljer för att bli rik, men hon tjänar ungefär lika mycket som när hon jobbade som journalist.
– Om jag hade velat tjäna pengar så kanske jag hade jobbat inom bank eller någonting, vilket nog inte hade passat mig så bra. Men jag vet inte hur det ser ut för andra matstajlister, de kanske är svinrika.
Intresset för mat är någonting som hon fått i takt med att matkulturen i Sverige har vuxit.
– Det känns som att matintresset är väldigt levande generellt i hela landet. Det kommer miljarder med kokböcker, matprogram och så vidare, säger hon.
Det finns matstajlister som använder sig av fejkmat, till exempel ”glass” gjord av florsocker, margarin och färgämnen, men Emmy Lundström säger att hon alltid använder sig av riktig mat. När hon jobbar med glass kan hon istället välja att skopa upp glassen på förhand, frysa in kulorna och ta fram dem precis innan de ska fotas.
Fler knep som hon använder sig av ibland är att spreja glycerol på utsidan av ett glas för att det ska se ut som att det är kondens, hälla lite salt i en kolsyrad dryck för att det ska bubbla mer eller ha en droppe diskmedel i kaffet för att få bort hinnan från ytan och göra så det skummar lite.
– Men jag ser det inte som fusk. Utan det är mer små tricks man har för att maten ska synas från sin bästa sida. Lite som att sminka någon inför en plåtning – man vill framhäva de finaste sidorna.
Emmy Lundström har varit med om att en kund som hon brukade jobba för slutade höra av sig och upptäckte sedan att de hade börjat använda sig av AI-genererade bilder i flödet. Men hon känner sig ändå inte hotad av att bli ersatt av artificiell intelligens.
– Matstajling handlar om att väcka aptit. Jag tror att det är svårt att få till den här mänskliga touchen med AI.
Hon tror istället att det kan komma en motreaktion mot det ”perfekta” och att yrket kan gå ännu mer mot att skapa berättelser och scener. Hon ser matstajling som en blomstrande bransch – som fortsätter växa på grund av sociala medier.
– Jag tycker att det är väldigt kul att följa flödet på sociala medier, för det är nästan så att man kan känna doften av mat när man scrollar igenom sin telefon och det bidrar till så himla mycket matglädje.
Läs mer:
Så vänder AI uppochned på reklamvärlden
Detta säger din bjudmat om dig – och här är den perfekta rätten




