På måndagen gick oppositionens kandidat Edmundo González ut med att han och hans kampanj har bevis för att han vann stort över sittande socialistledaren Maduro och hans regim, enligt AP. Enligt González och oppositionsledaren Maria Corina Machado ska oppositionen ha fått över 70 procent av rösterna i söndagens val, vilket är mer än det dubbla som Maduro fick. Högeroppositionen hävdar att Maduro ska ha fått 2,7 miljoner röster och González 6,2 miljoner röster.

Uttalandet kom efter att landets valkommission, som är lojal med Maduroregimen, pekat ut Maduro som vinnare och uppgett att han ska ha fått 51 procent av rösterna. Det innebär att Maduro då kommer att inleda sin tredje, sexåriga mandatperiod.

Oppositionen har uppmanat befolkningen till lugn och att fredligt samlas klockan 11 på tisdagen, lokal tid, för att fira valresultatet. Samtidigt har Maduros kampanjledare och toppföreträdare i parlamentet, Jorge Rodríguez, uppmanat sina anhängare till att manifestera på gatorna på tisdagen, enligt den spanska nyhetsbyrån Efe.

Men kort efter valkommissionens uttalande på måndagen begav sig tusentals demonstranter ut på gatorna för att protestera. Först var protesterna i huvudstaden Caracas lugna men när ett dussintal poliser i kravallutrustning försökte hindra demonstranterna blev det våldsamt. Polisen använde sig av tårgas för att skingra demonstranterna. Vissa kastade sten och andra föremål mot poliserna. Folkmassor skanderade ”frihet, frihet” och krävde att regimen skulle avgå, enligt BBC.

I vissa områden ska Maduros valaffischer ha rivits ner och bränts upp. Demonstranter har även satt eld på bildäck, bilar och skräp på gatorna.

Hittills har en person dött i oroligheterna, enligt AFP.

Maduro har själv hävdat att kravallerna är ett försök till statskupp av ”fascistisk- och kontrarevolutionär karaktär”, enligt AP.

Flera västerländska och latinamerikanska länder har kritiserat den påstådda valutgången. Bland annat har nio latinamerikanska länder krävt en oberoende granskning av valresultatet. Venezuela har svarat med att förklara diplomater från Argentina, Chile, Costa Rica, Peru, Panama, Dominikanska republiken samt Uruguay för icke önskvärda i landet. Även USA, Storbritannien, Frankrike och Spanien och FN:s generalsekreterare António Guterres har krävt mer transparens och att register över röster från varje vallokal ska offentliggöras.

Venezuelas regering har även gått ut med att kommersiella flyg till och från Panama och Dominikanska republiken stoppas från och med klockan 20, lokal tid, på onsdagen.

Samtidigt har flera länder visat sitt stöd för Maduro som president, som Kuba, Nicaragua, Bolivia, Honduras, Ryssland och Kina.

Läs mer:

Henrik Brandão Jönsson: Valfusket i Venezuela kan påverka presidentvalet i USA

Share.
Exit mobile version