Ryssland firade på torsdagen segern över Nazityskland under andra världskriget med en traditionsenlig parad i huvudstaden. Sammanlagt visades 61 fordon och vapensystem upp – lite fler än förra året men betydligt färre än de uppemot 200 som paraderades 2021, skriver Washington Post.

Cirka 9 000 soldater deltog – ungefär 1 000 fler än förra året, skriver New York Times.

Bara en stridsvagn visades upp, en T-34 från andra världskriget. 2020 rullade över 20 stridsvagnar på Röda torget, skriver Sky News. Ryssarnas tidigare så omtalade stridsvagn T-14 Armata, som visades upp i paraden första gången 2015, fortsatte att lysa med sin frånvaro. T-14 Armata uppmärksammades stort när stridsvagnen oväntat stannade mitt under genrepet för nio år sedan och har nästan varit osynlig sedan dess.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

I årets parad siktades Jars- och Iskander-robotar, som båda är kapabla att bära kärnvapen, liksom det ryska luftvärnsrobotsystemet S-400 Triumf. Robotar som kan bära kärnvapen är standard i paraderna.

Förra året blev det ingen flyguppvisning, men i år färgade nio Su-30SM- och MiG-29-plan samt sex Su-25VMs himlen röd, blå och vit i ryska flaggans färger. Det var färre plan än 2021, då över 50 plan och 18 helikoptrar deltog.

Jonas Kjellén, militäranalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, noterar också att årets parad är mindre än före kriget. 2021 deltog 12 500 soldater samt 190 fordon och vapensystem. Dessutom arrangerades segerparader i 28 städer i stället för årets 25, säger han.

– Om vi i väst börjar räkna på det är det lite tunnare, men det ser fortfarande pampigt ut, säger han till DN.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

För fem år sedan fick Ryssland ett 30-tal T-34 stridsvagnar av Laos. De är för gamla att användas i strid och plockas bara fram i uppvisningssyfte. Varför bara en T-34 visades upp i år är oklart, men fordonen kräver underhåll och det är möjligt att ryssarna valt att lägga sina resurser på att rusta upp och reparera stridsvagnar som används i kriget i Ukraina.

– De flesta fungerande T-34:or som finns i Ryssland i dag är sådana som kommit från Laos, annars står de mest på ett fundament i någon park.

Läs mer:

Svenskt Stridsfordon 90 visas upp som krigstrofé

Putins vänner på plats när presidenten svors in

Share.
Exit mobile version