– När jag lyssnade på folkmusiken här och hur stråkarna spelades, påminde de om melodierna från miljön där jag växte upp, säger Ebo Krdum.

Han är känd för sin unika musikstil som kombinerar afrikansk blues, afrobeat och svensk folkmusik. I augusti spelar han på Kulturfestivalen och Slaktkyrkan i Stockholm. I höst väntar ett nytt album.

Ebo Krdum har fascinerats av den nordiska folkmusiken och hittat likheter med melodierna från sin barndom i Darfur.

– Det är viktigt för mig att använda min musik för att belysa orättvisor och konflikter i Sudan och världen över. Det är en påminnelse om varför jag började med musiken från första början.

Som självlärd musiker byggde han sina egna instrument. Han lärde sig spela i tidig ålder och underhöll byborna med sina uppträdanden. Han hade vänner från flera minoritetsgrupper och lärde sig flera fraser ur olika språk.

I textskrivandet vill han därför ha med språken, som fulani och daju, för att alla ska känna sig inkluderade och hörda. Han ser Kulturfestivalen som en rolig plats att få spela på eftersom han vet att många inte har koll på språken han sjunger på.

– Jag har alltid varit kreativ och brukade bygga flöjter, djembe och slagverk. Jag har spelat fritt och imiterat andra artister. Även om jag inte förstod språket, hittade jag på egna ord och texter bara för att fortsätta groovet.

I dag handlar de flesta av hans låttexter om revolution, förändring, samexistens och acceptans. När han inte vet hur han ska förklara en melodi för sina spelkamrater, använder han rösten för att demonstrera vilka ljud han tänker sig.

– Inspirationen fortsätter i dag eftersom orättvisan kvarstår. Det kapitalistiska viruset fortsätter att spridas. Krig fortsätter att hända. Det är en del av musiken jag skapar.

Hur skulle du beskriva din musik för den ovana lyssnaren?

– Jag är emot benämningar, men i dag skulle jag säga att jag skapar samtida, revolutionär musik.

Hans solodebutalbum ”Diversity” släpptes 2021 fick fina recensioner i Sverige och globalt.  2022 kammade han en Grammis som Årets kompositör, och nominerades till DN:s Kulturpris. Inför höstens skivsläpp vill han testa något nytt.

– Musik handlar om att experimentera och utvecklas. Jag kommer att sjunga på engelska, det har jag aldrig gjort förut. Men också musikaliskt. Det här är fusion. Allt jag tidigare gjort har handlat om rötter och kulturella rytmer. Det här projektet är mer afropop och inkluderar en blåssektion. Med trombon, trumpet och saxofon.

Stockholm har blivit den plats Ebo Krdum kallar sitt hem.

– Jag vet inte var musiken kan ta mig. Vi får se om den kan växa någon annanstans i världen, men jag är öppen för vad det än blir, säger han.

En annan akt på festivalen som vill ta sin kulturs uttryck till scenen är Bidad dansgrupp. Nagmeh Shirazi är koreograf och danspedagog. Hon specialiserar sig på danser från det antika Persien och har dansat med sina elever i många år. Dräkterna de ska bära på festivalen är skapade av en av eleverna.

Nagmeh Shirazi säger att persisk dans är en central del av Irans kulturella arv och har en historia som sträcker sig tillbaka till forntiden. Hon ser ett uppträdande på Kulturfestivalen som en sorts frigörelse.

– Mina danselever och jag uppträder med vad som kallas protesterande dansuppvisningar. Jag vill framhäva karaktären inom persisk dans – mjukheten, flödet, den feminina styrkan.

Sedan den islamiska revolutionen 1979 har den iranska klassiska dansen varit i exil, eftersom kvinnors dans förbjöds av den islamiska regimen när de tog makten. Nagmeh Shirazi skapar sina koreografier själv.

– Jag vill visa så mycket som möjligt av det vi har kämpat för år efter år och visa publiken hur mycket kärlek det finns i den persiska danskulturen, säger Nagmeh Shirazi.

Fakta om Kulturfestivalen i Stockholm.

Kulturfestivalen har arrangerats sedan 2005, med undantag för åren runt pandemin, och brukar locka över en miljon besökare.

Årets upplaga pågår den 14-18 augusti. Festivalen har ingen åldersgräns och alla programpunkter har fri entré.

Festivalområdena ligger i centrala Stockholm, vid Sergels torg, Kungsträdsgården, Gustav Adolfs torg, Norrbo, Strömgatan och Skeppsbron.

Programmet innehåller bland annat livemusik, dans, filmvisningar och panelsamtal. Populära svenska artister som Peg Parnevik, Naod, Kaliffa, Infinite Mass, Zoe Lobos, Tjuvakt och Boko Yout uppträder.
Ebo Krdum spelar med sitt band på Skeppsbron den 17/8 kl 18:30. Dansgruppen Bidad går på scen den 14/8 kl 14:30 på Strömgatan.

Hela programmet finns på Kulturfestivalens hemsida.

Läs mer:

Ebo Krdum är definitivt en av Sveriges dolda tillgångar

Ebo Krdum: ”Musiken är mitt vapen för förändring”

Share.
Exit mobile version