Den 6 augusti inledde de ukrainska styrkorna sin motinvasion och lyckades ta sig över den rysk-ukrainska gränsen till Kursk med stridsvagnar och pansarfordon. Ryssland besvarade offensiven med luft- och artillerield. Den första tiden vann Ukraina snabbt ny mark och kunde avancera 35 kilometer in i Ryssland.

Sedan dess har Ukraina lyckats ta kontroll över runt 1 100 kvadratkilometer i Kurskregionen, uppgav president Volodymyr Zelenskyj i en intervju med den amerikanska tv-kanalen NBC i tisdags.

– Den första tiden gjorde man stora framsteg, till den graden att de ukrainska styrkorna själv blev lite överraskade, säger Oscar Jonsson.

Först var det oklart huruvida Ukraina egentligen var inblandade. Fyra dagar efter att uppgifterna började florera om motinvasionen kommenterade president Volodymyr Zelenskyj för första gången att Ukraina låg bakom den.

Enligt den tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving har de ryska motåtgärderna varit ganska kraftlösa. Han pekar på att den ryska samordningen för operationen i Kursk har visat sig vara oorganiserad. Flera olika enheter ansvarar för den, bland annat den ryska säkerhetstjänsten, ett samordningsråd i det ryska försvarsdepartementet samt företrädare från den ryska presidentadministrationen.

– Det verkar vara ett pulveriserat ansvar vilket skapar svårigheter för ledarna och för logistiken, säger Jörgen Elfving.

Till NBC sade Zelenskyj även att Ryssland ska ha flyttat runt 60 000 soldater från Ukraina till Kurskregionen. En betydligt högre siffra än den som den ukrainske överbefälhavaren Oleksandr Syrskyj gick ut med för drygt en vecka sedan, 30 000 soldater. Uppgifterna har inte kunnat verifieras på annat håll.

Enligt Jörgen Elfving är det i en begränsad omfattning som Ryssland har tillfört förband till Kursk från frontlinjen. I stället har ryska soldater även förflyttats från andra ryska områden, bland annat Kaliningrad.

– Min bedömning är att Ryssland i stället har satsat på att ta Pokrovsk och nedprioriterat Kurskriktningen, säger han.

Fakta.Ukrainas motinvasion i Kurskregionen

6 augusti. Strider bryter ut vid det rysk-ukrainska gränsområdet. Ryssland hävdar att Ukraina har tagit sig över gränsen med stridsvagnar och pansarfordon. Ryssland svarar med beskjutning. Fem civila och hundratals soldater dödas i de initiala striderna.

8 augusti. Ukraina uppges ha trängt igenom minst två ryska försvarslinjer och erövrat över tio samhällen i Kursk – motsvarande 45 kvadratkilometer.

Zelenskyjs rådgivare Mychaljo Podoljak kommenterar offensiven för första gången och säger att ”roten till all form av upptrappning är Rysslands otvetydiga aggression”.

9 augusti. Ukraina uppges ha tagit kontroll över ytterligare en rysk by, Sudzja.

10 augusti. 76 000 personer evakueras från gränsområden i Kursk. Zelenskyj kommenterar offensiven själv för första gången. Då ska Ukraina ha avancerat 35 kilometer in i Ryssland.

13 augusti. Ukraina hävdar att man nu kontrollerar runt 1 000 kvadratkilometer i Kursk.

14 augusti. Enligt Ukraina har 100 ryska krigsfångar tillfångatagits under dagen.

15 augusti. Zelenskyj bekräftar att Ukraina har tagit full kontroll över Sudzja. Minst 200 000 ryssar uppges ha flytt.

21 augusti. Ukrainska styrkor uppges ha förstört eller skadat alla tre broar över floden Sejm i ryska Kursk.

25 augusti. I sitt dagliga kvällstal säger Zelenskyj att landets trupper intagit ytterligare två byar och avancerat tre kilometer i Kursk.

27 augusti. Motinvasionen av Kursk är en del i en ukrainsk fredsplan som Zelenskyj kommer ta med sig till USA, uppger president Zelenskyj.

30 augusti. Ukraina hävdar kontroll över omkring 100 byar, 35 kilometer in i regionen.

31 augusti. 28 procent av ryssarna är missnöjda med hur myndigheterna och Putin har hanterat kriget, visar en statlig rysk opinionsundersökning. En ökning från tidigare 25 procent i mitten på månaden.

3 september. I en intervju hävdar Zelenskyj att Ukraina har kontroll över 1 100 kvadratkilometer mark i Kursk. Även att Ryssland ska ha skickat 60 000 soldater till området.

I nuläget har det ukrainska avancemanget i Kurskregionen stannat av. Ukraina har i stället befäst det territorium som man har tagit och upprättat en militäradministration i området. Enligt Oscar Jonsson återstår det att se hur Ukraina kommer att hantera motinvasionen framåt.

– Ukrainska ledningen vet att det enda sättet kriget kan få sitt slut är i Moskva. En av få saker som Ukraina kan göra för att påverka kalkylen är genom operationen. Samtidigt har man sett att offensiven har haft liten påverkan på den ryska politiken och strategin, säger Oscar Jonsson.

– Strategiskt är det samtidigt ett sätt att tvinga Ryssland att omdisponera sina trupper från fronten. Ukraina kan därför gräva ner sig för att tvinga Ryssland att strida för att ta tillbaka sitt territorium – men det är ett högt risktagande, fortsätter han.

Att stanna kvar i Kursk kan innebära en balansgång för Zelenskyj och den ukrainska militärledningen, enligt Jörgen Elfving.

– Offensiven ses som något av ett vågspel. Kritikerna har menat att de förband som används i Kurskriktningen i stället skulle kunna utnyttjas bättre i Pokrovsk. Zelenskyj kommer att ifrågasättas om den misslyckas, säger Elfving.

Ukraina står därför nu inför ett vägskäl, enligt Oscar Jonsson.

– Valet står emellan om man ska dra sig tillbaka under mer ordnade former eller tvinga Ryssland att strida för varje kvadratmeter.

Det är svårt att avancera ytterligare när det i nuläget finns en större koncentration av ryska styrkor i området, enligt Oscar Jonsson.

Till NBC säger Zelenskyj att Ukraina har planer på att behålla det ryska territoriet som man har erövrat under ”obestämd tid”.

Läs mer:

Rysslands ansträngningar för att försvara Kursk – kallar hem soldater

Putin: Kurskoffensiven stoppar oss inte

Share.
Exit mobile version