Våldsdåden följde på varandra i Kina i november. Värst var attacken i Zhuhai där en man körde in med sin SUV i en folkmassa utanför en idrottsanläggning och dödade 35 personer. Kort därefter dödades åtta personer när en ung man gick till knivattack mot elever och förbipasserande vid en yrkesskola i Wuxi, väster om Shanghai. Bara några dagar efter det körde en man in i en skola i Changde, Hunanprovinsen.

Vad är det som händer? frågar sig allt fler. Kina är känt som ett land med låg brottslighet. Vapenlagarna är strikta och invånarna är enormt övervakade. Ändå tycks vansinnesdåd som ovan nämnda ha ökat i år.

De exakta motiven bakom attackerna är svåra att veta eftersom informationen från myndigheterna i Kina är knapphändig. Gemensamt är att gärningsmännen använder kniv eller bil för att genomföra sina dåd. Och att de ger sig på människor som de inte har någon relation till.

Av det som kommit ut är männen som utför dåden pressade av händelser som gått dem emot. Mannen bakom dådet i Zhuhai, det dödligaste i Kina på ett årtionde, hade genomgått en skilsmässa och var missnöjd med den ekonomiska uppgörelsen, enligt polisen. Han som attackerade en yrkesskola hade misslyckats att ta examen och tyckte lönen där han gjorde praktik var för låg.

Sådana händelser är katastrof i Kina som är ett samhälle under press och utan starkt välfärdsnät. När saker inte går som planerat infinner sig en känsla av maktlöshet. Det finns inga sociala nätverk att luta sig tillbaka mot. Inget välfärdsnät som fångar upp de med ekonomiska eller psykiska problem. Och efter pandemin finns en frustration i samhället.

Ekonomin är inte den uppåtgående kurva som tidigare utmärkt Kina längre.  Ungdomsarbetslösheten är hög och löner är tillbakapressade. Dessutom utlöste de hårda restriktionerna under pandemin en tvekan inför Kommunistpartiets förmåga att hantera kriser.

Nu är många stressade inför framtiden. Särskilt de flera hundra miljoner migrantarbetare som ofta är dåligt försäkrade mot arbetslöshet och sjukdom. Samhället är en tryckkokare, skriver en användare på det sociala forumet Weibo. Andra beskriver dåden som ”hämndattacker” på samhället.

Men mycket av diskussionen kring de dödliga händelserna tystas ner. Kritiska inlägg i sociala medier plockas snabbt bort. Det kinesiska kommunistpartiet vill styra historieskrivningen. Att släppa fram kritik, ilska och sorg är de rädda för ska skapa social oro och ännu fler attacker.

Därför försvinner de våldsamma incidenterna snabbt från nyhetsrapporteringen och i sociala medier. Bara någon dag efter attacken i Zhuhai var händelsen som bortblåst. I stället skrev statliga medier om militärens flyguppvisning i samma stad.

Men nu märks tecken på oro i partitoppen. Efter dådet i Zhuahi sade Kinas ledare Xi Jinping att säkerheten måste öka och kontroller för att minska riskerna för liknande attacker i framtiden stärkas. Flera lokala myndigheter har meddelat åtgärder för att öka säkerheten. Och justitieministeriet meddelade efter ett möte i fredags att man ska intensifiera arbetet för att identifiera högriskgrupper.

Det handlar om att hålla ett öga på de som nyligen genomgått en skilsmässa, har dispyter med sina grannar, har förlorat arbetet, är uppe i en arvstvist eller är låginkomsttagare. Dessutom höll Kinas högsta domstol ett möte i lördags och betonade vikten av att hjälpa dem med psykiska problem och de som släppts ur fängelse.

Fakta.Flest attacker i november

Över 120 personer dödades och 200 skadades i minst 19 våldsamma attacker i Kina i år.

November var den värsta månaden.

19 november körde en vid SUV in i en grundskola i Changde, Hunanprovinsen. Flera elever och vuxna skadades.

16 november dödades åtta personer och 17 skadades i en knivattack på en yrkeshögskola i Wuxi, väster om Shanghai. Den 21-åriga gärningsmannen var tidigare student vid skolan som misslyckades med sin examen och var missnöjd med lönen på stället där han gör praktik, enligt polisen.

11 november dödades 35 personer och 43 skadades när en 62-årig man körde in i en folksamling som motionerade utanför en idrottsanläggning i Zhuhai, södra Kina. Mannen ska ha varit missnöjd med upprörelsen vid sin skilsmässa.

28 oktober skadades fem personer vid en knivattack mot en grundskola i Peking.

Tidigare i oktober dog en 10-årig japansk pojke av en knivattack i Shenzhen, en stad på gränsen till Hongkong. Kort därefter attackerades en japansk kvinna och hennes barn vid busshållplatsen för den japanska skolan i Suzhou, nära Shanghai.

30 september dödades tre personer när gick till attack med kniv i ett köpcentrum i Shanghai.

Share.
Exit mobile version