Redan på utsidan ser det lovande ut. Ett vackert stenhus med balkong och fina fönsterluckor. En skylt utanför Restaurant Bar­tholdi förklarar att det tyvärr är fullt, men som tur är har vi bokat bord för lunch.

På insidan möts vi av en rustik miljö – träbjälkar, vintunnor och en vägg med kopparkärl. Familjen Foit har tagit emot här i mer än 45 år, och det gör de fortfarande, många gäster hälsas som gamla vänner.

Vi slår oss ned, får in ett glas gott mousserande vin, Crémant d’Alsace, och undersöker menyn. Det blir en av paradrätterna, choucroute royal. Snart står en vacker koppargryta framför oss med flera olika typer av skinka och fläsk, två sorters korv, potatis och massor med surkål. Krögarfrun lägger upp på våra tallrikar och vi hugger in. Vilka smaker! Och det passar perfekt med ett glas lokal riesling till. Efteråt blir det bekymrade miner när vi proppmätta hoppar över desserten och nöjer oss med kaffe. ”Ska ni verkligen inte ha något litet i alla fall?”

Som alltid i Frankrike står gastronomin i cent­rum. Självklart även i Colmar, en stad med rötter i 800-talet. Kullarna runt omkring är täckta med vinodlingar och inte minst de vita vinerna har blivit berömda, som till exempel just Crémant d’Alsace, regionens mousserande vin. Men det görs många olika viner och det finns faktiskt till och med vinmakare inne i stan.

Vi besöker en av dem, Domaine Karcher, för en provning. Deras familjegård har anor från 1602, men familjen Karcher började tillverka vin först 1956, då farfar Robert startade verksamheten.

I dag är det tredje generationen, tvillingsönerna Pierre och Gilles, som driver gården med hjälp av flera andra familjemedlemmar. Man odlar till 95 procent vita druvor och gör mest mousserande vin, crémant, men också vanligt stilla vitt vin på druvorna sylvaner, riesling och gewürztraminer. För paradnumret crémant använder man pinot noir och pinot auxerrois. Vi provar en rad viner, bland annat deras mest populära crémant, ”K”, och den vanliga crémanten. De blir perfekta souvenirer att ta med hem.

Den som besöker Colmar i december får en rejäl dos jul. Hela staden är pyntad till tänderna och marknaderna avlöser varandra. Det finns sex olika julmarknader i Colmars gamla stadskärna. Vi följer den vackra svängda gatan Petite Rue de Tanneurs och kommer ut på torget Place de l’Ancienne Douane. Här står stånden tätt längs sidorna och lockar med alltifrån regionala viner och hemgjorda marmelader till smycken, trätroll och naturligtvis julprydnader. I fonden reser sig det gamla tullhuset, Koïfhus, med korsvirkes­torn, träbalustrad och dekorerat tegeltak likt ett peppar­kakshus. Huset byggdes på 1400-talet och har ett valv på mitten som vi passerar igenom.

På andra sidan blir det nästan en julchock. Ett trekantigt öppet kullerstenstorg ramas in av otroligt pittoreska korsvirkeshus i olika vinklar och färger, alla med fönsterluckor, blomsterlådor, julbelysning och pynt. Här börjar en av många gå­gator, Rue des Marchands, som är en sprakande fest i julstämning och korsvirke. När vi kommer hit på kvällen bidrar belysningen till ett ännu starkare intryck, missa inte kvällspromenader här. Vi följer gatan upp och kommer strax till ännu ett riktigt gammalt hus, Maison Pfister från 1537, som har inslag av både renässans och medel­tida arkitektur med träbalkonger och burspråk, ett åttakantigt torn och bibelscener målade på fasaden.

Här tar vi höger och står snart mitt i ännu en julmarknad som sveper sig kring den mäktiga kyrkan Collégiale Saint-Martin de Colmar. Vi är fortfarande proppmätta från lunchen men här finns annars massor med gott att smaka på. Pajer, korvar, ostar, bakverk, smörgåsar, godis och väldigt mycket mer – allt från regionen. Vi fastnar vid ett av flera mikrobryggerier som säljer sin egen öl. Det blir provsmakning och inköp. I ett annat stånd säljs handmålade julgranskulor i glas och på flera ställen ryker det om vin chaud – en fransk typ av glögg.

Förresten, restaurangen vi åt på, Bartholdi, är döpt efter en av stadens mest hyllade medborgare, skulptören Auguste Bartholdi, som föddes här 1834. Det var Auguste som skapade Frihetsgudinnan, kolossalstatyn i New York, men även ett enormt 22 meter långt lejon uthugget ur en klippvägg i Belfort i Territoire-de-Belfort, cirka 8 mil sydväst om Colmar. Självklart finns ett museum till hans ära, Musée Bartholdi, beläget på Rue des Marchands 30, ett stenkast från kyrkan Collégiale Saint-Martin de Colmar.

Vi tar sikte på två andra museer som ligger vid kyrkan och julmarknaden. Chokladmuseet, Choco Story Colmar, och vinmuseet, Le Musée des Vins d’Alsace à Colmar. De har samma entré och biljettlucka, och båda är moderna med film, berättarröster och interaktivitet. Chokladavdelningen är populär inte minst bland barnfamiljer. Här får man följa kakaons väg från odling och bönor till färdig choklad, det finns spel och tävlingar och så går det att provsmaka. Sist imponeras vi av ett skulpturgalleri där allt är gjort av choklad. Vinavdelningen har ett liknande modernt upplägg, men är mer fokuserat på kunskap. Vi lär oss mer om traktens geologi och vinodlingar och hur vinmakandet utvecklats genom historien. Också här provsmakar vi på slutet.

På kvällen har vi bokat bord på La Maison Rouge och njuter av en härligt smakrik croque med kantareller och tryffel till förrätt och en fantastisk köttbit med svampsås och små tårtbitar av potatissoufflé. Medan vi äter och smuttar på vinet går krögaren runt med en gigantisk tryffel i en glasburk och låter gästerna dofta.

Nästa dag hittar vi fram till den kanske gulligaste av julmarknaderna, på Place Jeanne d’Arc. Framgångskonceptet är detsamma, ett torg kantat av vackra gamla hus i sten och korsvirke, några träd och massor med julbodar som sprider förföriska dofter. Vi tar en mugg vin chaud, spanar in vin och öl producerat i trakten, hemlagat godis och njuter av den trivsamma stämningen. Torget är lite mindre och gemytligare på något sätt.

Mer kultur blir det också, först konst på Musée Unterlinden som visar alltifrån Pablo Picasso till altartavlor av målaren Matthias Grünewald och skulptören Niklaus von Hagenau. Samlingarna är utspridda mellan ett modernare hus och ett medeltida kloster. Vi får också tips om La biblio­thèque des Dominicains, klosterbibliotekets museum, där man ställer ut flera fantastiska antika bokverk, en liten pärla för bokälskare.

Middagen äter vi sedan på Le Quai 21. Vi har även bokat bord denna gång, en nödvändighet då de flesta restauranger ofta är fullbokade på kvällen. Här serveras vi pilgrimsmusslor till förrätt, och sedan en fantastisk bit lamm. En underbar pärontartelette får avsluta måltiden. Efteråt flanerar vi runt och tar in stämningen. Det är mycket folk överallt, Colmar är en världskänd turistdestination och det är inte så konstigt med alla dessa vindlande gator kantade av vackra hus. Juldekorationerna är extra allt och belysningen förstärker stämningen.

Bakom en domstolsbyggnad snubblar vi över en bar som ser inbjudande ut. Vi hör på sorlet att den är populär men lyckas tränga oss in. Mannala Pils heter den, lokalen är enkel, stämningen hög. Vi beställer julöl från det regionala bryggeriet Meteor. Och när vi sitter där och smuttar och har det bra så dyker en herre upp. Är det inte tomten själv som slår sig ner och tar en öl? Hela lokalen jublar och alla skålar medan han lyfter på lösskägget och tar en rejäl klunk.

Guide.Tips till Colmar

Restaurant Bartholdi

Familjerestaurang i centrala Colmar som serverar traditionell mat från regionen. Deras choucroute royal är en klassiker. Boka bord i god tid!

Adress: 2 Rue des Boulangers

Domaine Karcher

Vingård inne i staden Colmar, drivs av familjen Karcher i tredje generationen. Öppet alla dagar för vinprovning och försäljning.

Adress: 11 Rue de l’Ours

Choco Story Colmar och Alsace Wine Museum

Modernt chokladmuseum med filmer, dofter, provsmakning och interaktiva utställningar. Kul för stora och små. Vägg i vägg, med samma entré och biljettlucka, finns ett intressant vinmuseum som också använder modern pedagogik, filmer, bilder och bjuder på provsmakning.

Adress: 12 Place de la Cathédrale

La Maison Rouge

Klassisk fransk lite finare restaurang med typisk fransk meny. Fina viner.

Adress: 9 Rue des Écoles

Musée Unterlinden

Dominikanerkloster från 1200-talet som i dag är museum med mycket konst, men även arkeologi. Har också en nyare byggnad i anslutning.

Adress: Place des Unterlinden

La bibliothèque des Dominicains

Klosterbibliotekets museum har en samling med fantastiskt vackra antika böcker att beskåda.

Adress: 1 Place des Martyrs de la Résistance

Mannala Pils

Trevlig lokal bar med avslappnad stämning. Prova de regionala ölen och byt ett par ord med stammisarna.

Adress: 8 Rue des Augustins

Le Quai 21

Restaurangen ligger vid floden La Lauch, med matmarknaden Marché Couvert Colmar på andra sidan floden. Missa inte en tartelette till dessert.

Adress: 15 Quai de la Poissonnerie

Boende

Hotellen i Colmar är ofta fullbokade långt i förväg. Vi hamnade på Hôtel Turenne eftersom bokningen gjordes sent, och det var helt okej med bra läge en kort promenad till centrum. Vill du bo lite roligare kan du till exempel prova ett gästrum på vingården Martin Jund.

Hôtel Turenne

Adress: 10 Route de Bâle

Domain Martin Jund

Adress: 12 Rue de l’Ange

Här hittar du våra resereportage.

Share.
Exit mobile version