I fredags meddelade regionen att införandet av det kritiserade journalsystemet Millennium pausas, och att sjukhusen och vårdcentralerna som infört det kommer att gå tillbaka till sina gamla system.

Men även det är krävande, enligt regiondirektören Håkan Sandahl. Därför ska återgången ske i etapper. För Södra Älvsborgs sjukhus var skiftet planerat till tisdagen.

Så har det inte blivit. I stället kommer återaktiveringen att ske tidigt på onsdag morgon.

Caroline Hagenbo, som är ögonsjuksköterska på SÄS, sammanfattar läget på sjukhuset för DN.

– Vi skriver i Millennium, om det går. Annars är det penna och papper, säger hon.

Finns det något som fungerar bättre med Millennium nu, efter ett par dagar?

– Nej. Det är ingenting som är bra, säger hon.

Enligt ögonsjuksköterskan försvinner information som skrivits in i patienternas journaler. Medarbetarna har problem med att få tag i äldre journalanteckningar och får ingen överblick.

Problemen i samband med införandet av Millennium har lett till en rad olika anmälningar och utredningar under den senaste veckan.

På tisdagen fattade styrelsen i Västra Götalandsregionen beslut om att tillsätta en extern utredning av händelserna. Samtliga ledamöter röstade ja till förslaget.

– Införandet blev inte som vi tänkt oss och nu ser vi till att ta reda på vad som har hänt, säger regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Helén Eliasson, i ett pressmeddelande.

I måndags uppgav Statens Haverikommission för TV4-nyheterna att man överväger en utredning av införandet av journalsystemet.

I slutet av förra veckan anmälde regionen en så kallad personuppgiftsincident till Integritetsskyddsmyndigheten. Skälet är att man bland annat upptäckt att ett ord försvunnit ur en patients journal.

Fackföreningarna Läkarförbundet och Vårdförbundet har anmält Västra Götalandsregionen till Arbetsmiljöverket, eftersom man anser att utbildningarna och riskbedömningarna i samband med införandet varit bristfälliga.

Läkarföreningen i Västra Götaland har dessutom anmält Millennium till inspektionen för vård och omsorg, Ivo, med motiveringen att systemet är en olaglig medicinteknisk produkt.

Även Läkemedelsverket har tillsatt en utredning om huruvida systemet följer lagen. DN har tidigare kunnat berätta att Millennium säkerhetsklassades hos myndigheten först två dagar före lanseringen, på den lägre säkerhetsnivån.

Skälet till att Södra Älvsborgs sjukhus kommer att jobba kvar i Millennium fram till onsdagen är att återgången är komplicerad. Det säger Monica Hjelmgren, som är operativ chef på SÄS, till DN.

– Vi gjorde en risk- och konsekvensanalys under helgen och när vi såg den gjorde vi bedömningen att vi behöver såpass lång tid på oss.

Monica Hjelmgren säger att sjukhuset använder särskilda rutiner för att se till att patienterna inte drabbas av problemen med Millennium. Bland annat kontrollerar personalen att en remiss kommer fram genom att ringa och skriver recept på papper i stället för i systemet.

Vårdcentralerna som sjösatte det nya journalsystemet förra veckan återgick till sina gamla system igen under måndagen.

– Det har gått bra och vi är åter på normal kapacitet igen i det södra området, uppger Jörgen Thorn, primärvårdsdirektör i Närhälsan, för DN.

Fakta.Detta är Millennium

● Millennium är ett vårdinformationssystem där alla uppgifter om en patient ska samlas på ett och samma ställe. Systemet ska ersätta ett 30-tal befintliga system inom Västra Götalandsregionen, VGR.

● Liknande plattformar är på gång över hela landet. Region Skåne och VGR har valt samma huvudleverantör – amerikanska Oracle.

● Först ut i Västsverige var de södra delarna av regionen, med Södra Älvsborgs sjukhus i Borås som största enskilda aktör. Det togs i drift 05.30 på morgonen den 12 november.

■ Tre dagar senare, fredagen den 15 november, meddelade regiondirektören Håkan Sandahl att införandet pausas.

Läs fler artiklar om det kritiserade journalsystemet här

Share.
Exit mobile version