Det har gått 20 år sedan vispoeten Olle Adolphson dog. Ändå fortsätter hans sånger om kärlekstrubbel, relationer, ensamhet och årstidernas stundtals grymma skiftningar att nå nya lyssnare.

På senare år har han tolkats på skiva, flera gånger om. Hans visor har rappats, klätts i baktakt eller lagts i luftig r’n’b av vitt skilda akter som Zacke, Peter Bjorn and John och Janice på fjolårets hyllningsskiva ”Älskar inte vi dig då”. Håkan Hellström och Monica Zetterlund är bara två av de tungviktare vågat sig på att tolka Olle Adolphsons mest kända låt ”Trubbel” genom åren och 2020 tecknades hans liv och verk i en Augustpris-nominerad biografi av Jan Malmborg, som även den lånade sin titel från låten med samma namn.

Nu, lagom till att Olle Adolphson skulle ha fyllt 90 år, kommer en ny dokumentärfilm om den frejdiga, men också allvarsamma estradören och gitarrvirtuosen som fick sitt breda genombrott på den svenska musikscenen i slutet av 1950-talet, men som blev allt mer tillbakadragen med åren.

– I mitt tycke är ”Trubbel” den absolut bästa sången om kärlek, svek och försoning som någonsin skrivits på svenska. Det blir hisnande när man inser att Olle Adolphson bara var 25-26 år när han skrev den, säger journalisten Malin Jacobson Båth, vars dokumentärfilm ”Hammaren under kavajen. En film om Olle Adolphson” premiärvisas i SVT nu på lördag den 27 april.

Just den där mognaden och klarsyntheten är utmärkande för hans visvärld, menar Malin Jacobson Båth.

– Det finns en otrolig bredd i hans låtkatalog. Han kunde vara rolig och burlesk, men han skrev också en lång rad existentiella eller eftertänksamma sånger. Det vilar någonting kalibrerat och ordningsamt över många av dem. Ett slags stränghet i utförandet, om man så vill. Men bakom den där strängheten finns väldigt mycket känslor, längtan och värme, säger hon, och fortsätter:

– Ofta handlar låtarna om det lilla livet, eller om att längta bort. Men det finns också en hel del samhällskritik. Olle Adolphson var verkligen ingen protestsångare, men han protesterade ändå mot konsumtionssamhället på sitt eget sätt – med något slags mild småborgerlighet, som kan låta rätt prydlig och fin som i visan ”Världens dyraste slum (Blåsveds paradmarsch)”.

Gitarristen Mats Bergström, som spelade med Olle Adolphson under 1990-talet och som initierat och producerat den nya hyllningsskivan ”Vals i april. Sånger av Olle Adolphson”, där bland andra Tommy Körberg och Lisa Nilsson medverkar, är inne på ett liknande spår.

– Den buckliga, lite tilltufsade kärleken är ett återkommande tema hos Olle. I musiken kunde han vara ganska generös med sina egna tillkortakommanden och misslyckanden. Det är ganska sällan någonting är, eller förblir, riktigt bra. Även om han i ”Trubbel” sjunger ”dig skall jag älska livet ut” så går de ju omkring där i sina ruiner.

Den nya skivan är Mats Bergströms fjärde med Olle Adolphsons musik, om man räknar hans medverkan som studiomusiker under arbetet med ”Älskar inte jag dig då” (1994), som skulle komma att bli Olle Adolphsons sista album.

Adolphsons visor upptäckte han redan som trettonåring.

– Det var gitarrspelet som fångade mig. Det fanns ett sorts harmonik och en melodi som var lite mer avancerad, det var liksom inte pop eller ens i närheten. Det gjorde att han skiljde ut sig från andra vismakare i sin tid. Och det tror jag tilltalade många, inte minst jazzmusiker, som Lasse Bagge eller Monica Zetterlund, som båda arbetade mycket med Olle Adolphsons låtar.

På nya skivan ”Vals i april” medverkar även jazzsångerskan Amanda Ginsburg i ”Regnets sång”, en amerikansk jazzstandard som Olle Adolphson skrev svensk text till och som Monica Zetterlund spelade in på skiva 1967.

– Jag tycker om att sjunga hans texter. Det brukar kännas lätt, texterna är så uttrycksfulla och lämnar en med många bilder, säger Amanda Ginsburg,

– I ”Regnets sång” målar han verkligen upp hur hösten anländer och lämnar en med den tunga doften av blöt asfalt. Jag gillar att naturen får ta plats i hans sånger. Den står där och ropar, men alltid lite från sidan.

Fakta.Olle Adolphson

Olle Adolphson (1934–2004) var en svensk visdiktare och gitarrist. Under sitt liv skrev han hundratals visor. Han komponerade även gitarrstycken och körmusik.

Malin Jacobson Båths film ”Hammaren under kavajen. En film om Olle Adolphson” har premiär i SVT på lördag den 27 april.

Fredag den 3 maj släpps albumet ”Vals i april. Sånger av Olle Adolphson” som producerats och arrangerats av Mats Bergström. På skivan medverkar bland andra Kristina Adolphson, Tommy Körberg, Lisa Nilsson och Amanda Ginsburg.

Olle Adolphson skulle ha fyllt 90 år den 2 maj. Födelsedagen firas med utdelningen av Olle Adolphsons minnespris, som i år tilldelas artisten Mikael Wiehe. Samtidigt delas ett stipendium om 25 000 kronor ut till blues- och vissångerskan Jenny Almsenius.

Share.
Exit mobile version