I en lägenhet i centrala Östersund bor Örjan Sandler med sin fru. Redan i hallen möts man av diplom från olika idrottstävlingar och utmed ena väggen i vardagsrummet står pokalerna på rad. År 1968 vann Örjan Sandler OS-brons i skridsko, totalt har han tävlat i fem olympiska spel. Numera är han en pensionerad idrottslärare.

Det var i november förra året som han stötte på en granne i trapphuset. De började samtala om elpriser och upptäckte att paret Sandler betalade flera hundralappar mer för elen varje månad än vad grannen gjorde. Detta trots att grannen hade en större lägenhet.

– Vi jämförde våra fakturor och såg att jag betalade för en 25 amperes säkring, medan han betalade för en 16 amperes säkring, säger Örjan Sandler.

Säkringens storlek spelar roll för vilket maximalt effektuttag du kan göra. Det vill säga hur mycket el du kan förbruka samtidigt utan att strömmen går. Enligt energibolaget Jämtkrafts hemsida har de flesta privatpersoner enbart hushållsel och behöver endast en huvudsäkring på 16 ampere.

Örjan Sandler tog kontakt med Jämtkraft som uppgav att någon på adressen i början av 2000-talet hade beställt en större säkring. Jämtkraft uppmanade Örjan att kontakta en elektriker för att byta säkringen från 25 till 16.

Men när elektrikern öppnade proppskåpet, satt redan en 16 amperes säkring där. Under 19 års tid hade Jämtkraft felaktigt fakturerat Örjan Sandler för en större säkring än vad han haft.

– Det är den mänskliga faktorn på Jämtkraft som gjort fel, men de vill inte riktigt erkänna det, säger Örjan Sandler.

– Jag har i alla fall fått ersättning för de senaste tio åren, men resten vill de inte betala tillbaka.

Företaget har betalat tillbaka 85 000 kronor inklusive ränta för de senaste tio åren, men inte mer än så. Enligt Örjan Sandler har bolaget hänvisat till preskriptionslagen som innebär att de inte behöver betala tillbaka för felaktigheter längre än tio år tillbaka i tiden.

– Runt 75 000 kronor inklusive ränta har jag förlorat på det här, säger Örjan Sandler.

– Lagen finns väl där för att man inte ska kunna kräva företag att betala tillbaka hur långt som helst, men det här är ett välmående företag och jag tycker det är lite okänsligt av dem.

På Jämtkraft Elnät AB, ett dotterbolag till Jämtkraft, arbetar Stefan Sedin som elnätschef och vd. Han har under sina nio år på Jämtkraft varit med om en handfull liknande ärenden. Det har dock aldrig tidigare varit så klurigt som i det här fallet menar han.

– Vi vet inte riktigt var det har gått snett. Vi har inte varit och mixtrat med mätarna eller bytt säkring, det gör en elinstallatör. Vi tror heller inte att kunden i det här fallet har gjort något fel.

Jämtkraft har i sina system hittat att en ändring av säkringens storlek till 25 ampere gjordes år 1997. Men när lägenheten fick en säkring på 16 ampere igen, vet inte bolaget.

– Vid en första kontakt lovade vi att betala tillbaka det vi hade debiterade fel, samtidigt som det normala är att man har 16 ampere i en lägenhet. Därför valde vi att återbetala för tio års överdebitering och ersätta kunden för kostnaden för elinstallatören.

Varför betalar ni inte tillbaka hela summan?

– Vår praxis är att vi håller oss till preskriptionslagen i sådana här fall. Dels för att behandla alla kunder på samma sätt, dels för att det finns ett visst ansvar på kunden att kontrollera varje faktura där det står vilken säkring man har.

Ni är ändå ett bolag som gjort hundratals miljoner i vinst, skulle ni inte kunna ha lite flexibilitet i er praxis när det kommer till sådana här ärenden?

– Absolut, så skulle det kunna vara och jag förstår kundens besvikelse. Det är klart att man kan känna att vi är kantiga och byråkratiska som hänvisar till praxis, men vi har svårt att se att det enbart är vårt fel att det blivit så här. Vi har ju fått in en anmälan från den förra lägenhetsägaren om 25 ampere, vårt system har inte haft fel.

Örjan Sandler, som i dag är 84 år, säger att han aldrig tidigare funderat på det här med säkringar förrän han pratade med sin granne om det. Även om bolaget har gjort rätt utifrån lagens mening, borde det kunna göra undantag anser han.

– De har gjort rätt, men de har ändå en skyldighet att debitera mig rätt. Det som sticker lite i mig är att de tjänat på det. Att betala tillbaka blir heller ingen ekonomisk förlust för dem.

Läs mer: Efter enkla knepet – nu kan Peter och grannarna spara tusenlappar på elen

Jämtkrafts resultat de senaste åren

Energibolaget Jämtkraft producerar, distribuerar och säljer el och fjärrvärme. Energin kommer från sol, vind, vatten och skog. Jämtkraft ägs av kommunerna Östersund, Krokom och Åre.

Resultat efter skatt de senaste åren i kronor:
● 2024: 212 miljoner

● 2023: 784 miljoner

● 2022: 933 miljoner

● 2021: 669 miljoner

● 2020: 223 miljoner

• 2019: 296 miljoner

Källa: Jämtkraft

Share.
Exit mobile version