Världens största musiktävling brukar generellt inte uppmärksammas särskilt stort i Mellanöstern. Men i år är det annorlunda. Kriget mellan terrorstämplade Hamas och Israel har gjort att regionen fått upp ögonen dels för tävlingen, dels för Sverige och Malmö.

Uppmärksamheten tog en rejäl fart i förra veckan då det stod klart att arrangören, EBU, inte kommer att tillåta flaggor från länder som inte tävlar, exempelvis den palestinska flaggan. Även skyltar med politiska budskap inne i arenan i Malmö under tiden då tävlingen pågår förbjuds. Flera stora nyhetsmedier poängterar att det däremot kommer vara tillåtet med regnbågsflaggan och påminner om då Ryssland portades efter invasionen av Ukraina i februari 2022.

Även tonen i sociala medier har varit upptrissad där man uppmanar att bojkotta tävlingen. På plattformen X, tidigare Twitter, hyllas de som hissar den palestinska flaggan i Malmö.

Eric Saade har varit omskriven i stora delar av Mellanöstern under onsdagen. Artisten bar en palestinasjal när han uppträdde på Eurovisionscenen under tisdagen, något som fick arrangören EBU att gå ut och beklaga sig. Saade, vars pappa har palestinskt ursprung, förklarade senare att hans gest var för att ”aldrig glömma var familjen kommer ifrån”.

”Då visste jag inte att den en dag skulle kallas ’politisk symbol’. Det är som att kalla dalahästen för politisk symbol. I mina ögon är det bara rasism”, skrev Eric Saade i ett sms till SVT.

Sverige har de senaste åren hamnat i Mellanösterns fokus vid flera tillfällen, i skuggan av bland annat LVU-kampanjen och koranbränningarna.

Läs mer:

Eric Saade slår tillbaka mot kritiken: ”Rasism”

Hanna Fahl: Snyggt tv-program – där protesterna börjar sippra in

Share.
Exit mobile version