Märkte ni att någon brände Koranen i Malmö i fredags? Troligtvis inte. Och varför då? För att omgivningen reagerade på helt rätt sätt.

Kravaller? Bilbränder? Stenar mot polis? Nej, till skillnad från vid flera tidigare koranbränningar – framför allt påsken 2022 – blev svaret inte våldsamt upplopp. Denna gång bemöttes hatet med sång och dans.

En man och en kvinna hade fått tillstånd till en demonstration på Gustav Adolfs torg mitt i Malmö. De gjorde sin grej. Brände Koranen, skrek antimuslimska slagord och betedde sig precis så tölpaktigt som brukligt vid sammankomster som syftar till att kränka andra.

Ja, och så citerade de Bibeln också, enligt Skånska Dagbladet. Vilka partier framgick inte, men det var knappast Romarbrevet: ”Välsigna dem som förföljer er, välsigna dem och förbanna dem inte … Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och kommer an på er.”

Ett par hundra motdemonstranter fanns på plats. Och de svarade alltså med toner och danssteg: ”Vid en tidpunkt var det nästan fler som deltog i dansen än det var som lyssnade på demonstrationen”, skriver Sydsvenskan.

”Aktionen avslutades sedan utan någon större dramatik”, sammanfattade Skånska Dagbladet, och just där var det en av de vackraste meningarna i svenska språket.


Ett annat lämpligt sätt att förhålla sig visades av Judiska centralrådet och Israels ambassadör, som båda tog kraftfullt avstånd.

Tänk om det alltid kunde gå till så här. Det finns bara ett bra sätt att bemöta en provokation, och det är att inte låta sig provoceras av den. För vad blev effekten i detta fall? De få som märkte koranbränningarna ryckte på axlarna och log.

Och vad blir effekten när svaret är kastade stenar och brinnande polisbilar? Ofta exakt det som koranbrännarna har som mål, nämligen att folk börjar fundera på om de inte rent av har en poäng.

Ett annat lämpligt sätt att förhålla sig visades av Judiska centralrådet och Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman, som båda tog kraftfullt avstånd:

”Denna uppvigling är avsedd att såra muslimer för vilka denna bok är helig. Judiska centralrådet fördömer denna hatfulla handling”, skrev centralrådet.

Också internationella judiska och muslimska organisationer reagerade med ett gemensamt uttalande som vädjade om ”ett klimat av respekt och säkerhet för alla”.

Till slut ytterligare ett citat, från motdemonstranten Mohammad Alokar som uttalade sig i Aftonbladet:

”Vi tänkte att det var bättre att det blev fest i stället. Tänk, nu kanske (koranbrännaren) slutar tidigare. Han är ledsen nu.”

Fest i stället för våld. Ord och toner i stället för eld och sten. Svårare än så måste det inte vara.

Läs också:

Susanne Nyström: Ömtåliga studenter hör inte hemma på läkarlinjen

Amanda Sokolnicki: Med ledare som Baudin behöver Socialdemokraterna inga fiender

Share.
Exit mobile version