”Ni ska bort från Europa!” Så påstås gärningsmannen i Örebro ha skrikit till sina offer. Enligt TV4, som publicerade ljudklippet redan dagen efter massmordet på skolan, innebar inspelningen att ”bilden av gärningsmannen klarnar”:
”Filmsekvens pekar mot främlingsfientligt motiv”, säger ”TV4 Nyheterna” när nyheten påannonseras. Och när man vet vad man förväntas höra, låter det exakt så: ”Ni ska bort från Europa!”
Men Sveriges Radios ”Medierna” borrar i nyheten. Tänk om rösten i stället ropar ”Men jag kan inte jobba!” En annan teori är ju att dådet kan vara riktat mot socialtjänsten.
Med den tanken i huvudet är det som genom magi just detta som man hör när samma ljudsekvens spelas upp.
För det är så vi funkar: Man kan styra vad folk hör genom att ge dem vissa instruktioner, konstaterar Sofia Strömbergsson, docent i logopedi, i ”Medierna”. Hon säger att det är ”otroligt lite information” som ges i klippet, med potentiellt enorm sprängkraft beroende på hur det tolkas.
TV4 är långt ifrån ensamt om att sprida påståenden om ett motiv som ingen ännu känner till.
Detta har vi i veckan fått tydliga bevis på. Till SVT skriver Myndigheten för psykologiskt försvar att de sett mängder av propaganda från ”utländska aktörer”, som spritt lögner om motivet bakom massmordet. Bland annat ett ökänt islamistiskt konto som tidigare, i den så kallade LVU-kampanjen, arbetat för att skada Sverige.
Nu lyder logiken, som fått stor spridning i sociala medier, denna: ”Svensk polis säger att de ännu inte sett något ideologiskt motiv. Men motivet är ju klart – rasismen hörs öppet på TV4-klippet. Alltså mörkar polisen!”
TV4 är långt ifrån ensamt om att sprida påståenden om ett motiv som ingen ännu känner till. En lång rad debattörer i traditionella medier har publicerat texter som gått ut på ungefär samma sak: ”Vi vet inte motivet och ska absolut inte spekulera – men…” Varpå följer en våg av spekulationer.
”Sverige har en historia av rasistiska dåd som till en början avfärdats som opolitiska”, skriver Aftonbladet. ”Inte ens de invandrare som … anstränger sig för att lära sig svenska språket på SFI … ska känna sig säkra”, skriver Flamman. ”En hel del tyder på att gärningsmannen hade rasistiska motiv”, konstaterar Proletären. Längst går väl Värmlands Folkblad (S): ”Inget ideologiskt motiv bakom det värsta massmordet i Sveriges historia? Vem köper det?”
Varför är det så oerhört farligt att vänta lite?, vill jag skrika. Visst kan detta vara ett rasistdåd. Men det kan också vara något helt annat. Har vi inte lärt oss någonting av faran med förhastade slutsatser? Varför måste människor behandla tragedier som ett Rorschachtest, där de läser in just sina tolkningar av den ytterst vaga skiss som finns av ett komplicerat skeende?
Blir era skarpa analyser sämre av att ligga tills ni vet om ni har rätt? Kan det vara så att ni vill vara kvickt ute med era budskap för att inte riskera att fakta ska hinna slinka ut och sätta krokben för er käpphäst?
Gränsen mellan erfarenhet och fördom är vag och porös.
I spekulationerna talas det om att erfarenheter från tidigare dåd skulle peka åt ett visst håll även här. Men gränsen mellan erfarenhet och fördom är vag och porös. När nyheten om Örebro var ny var ”erfarenheten” på Flashback att gärningsmannen garanterat var någon med invandrarbakgrund, att det troligtvis var gängrelaterat – för vilka är det som skjutit med automatvapen de senaste åren?
Samma sak skedde vid Utøya-dådet, då bland andra SD:s Linus Bylund var ute och vevade på X: ”Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas!”
”Mediernas” reporter påpekar att vi inte ens vet om det är gärningsmannens röst som hörs skrika de ord som eventuellt kan handla om Europa, eventuellt om något helt annat. ”Det är vi också tydliga med”, säger TV4:s ansvariga utgivare.
Men vad kanalen alltså påstår i sin påannonsering är: ”Filmsekvens pekar mot främlingsfientligt motiv”. Och resultatet av denna hetsiga spekulation – och av andra – blir ökad rädsla bland svenskar med utländsk bakgrund, internationell spridning av konspirationsteorier och anklagelser om att de traditionella medierna mörkar.
Är det värt det för att vara först med en tveksam nyhet eller en åsikt på ännu svajig grund?
Läs mer:
Isobel Hadley-Kamptz: Nu blir det färre amerikanska Nobelpris
Lisa Magnusson: Allt jag längtar efter är att få vara en osexig mammakorv