Klockan tickar för Northvolts tidigare 5 000 anställda. Konkursförvaltaren jobbar hårt för att kunna fortsätta produktionen och bädda för en ny ägare.
Den kanske största frågan är om bolag från Kina kan köpa konkursboet – eller inte.
Frågan är känslig. Northvolt startades i huvudsak för att bryta Kinas världsdominans inom batterier och för att Europas skulle få inhemsk europeisk batteritillverkning, delvis av säkerhetspolitiska skäl.
DN kunde redan i november avslöja att Northvolt förde samtal med kinesiska batteritillverkaren CATL, världens största batteritillverkare. Nu spekuleras det om kinesiska batteribolag har de största möjligheterna att snabbt få en fungerande batteritillverkning i Skellefteå.
Efter konkursbeskedet förra veckan varnade näringsminister Ebba Busch (KD) i flera intervjuer för kinesiskt ägande och en växande kinesisk dominans inom batterier och grön omställning.
– Det tror jag är väldigt farligt, sade hon till TT och hänvisade till säkerhetspolitiska risker.
Ebba Busch sade vidare:
– I detta svåra säkerhetspolitiska läge handlar det om vårt oberoende.
Till DN sade hon:
– Mitt budskap som näringsminister är att vi måste skapa värdekedjor ihop med länder vars värderingar vi delar.
Samtidigt är Kinas batteribolag världsledande. Det som blev roten till Northvolts konkurs, de stora produktionsproblemen, visade att det var betydligt svårare att starta inhemsk europeisk batteritillverkning än många trott.
Frågan är var regeringen står om Kina-ägande. Statsminister Ulf Kristersson (M) fick frågan på EU-nämnden på tisdagen den 18 mars av vice ordföranden Matilda Ernkrans (S).
Han svarade:
– Det handlar både om att göra investerings-screeningar när man vill göra kinesiska investeringar i väst. Men det handlar också om att Europa måste vara en attraktiv plats att göra den sortens investeringar i.
Matilda Ernkrans (S) är kritisk.
– Jag hade förväntat mig att han skulle svara samma sak som sin näringsminister i måndags i Bryssel. Då sade hon att EU-stöd behövs för att säkerställa att det inte blir ett kinesiskt ägande och att den som köper Northvolt ska kunna konkurrera mot de kinesiska konkurrenterna. I stället svarar statsministern egentligen ingenting alls på min fråga. Statsministern backar inte upp sin egen näringsminister och regeringen verkar oense om kinesiskt ägande av Northvolt.
Matilda Ernkrans fortsätter:
– Man kan tolka det som att regeringen anser det okej med en kinesisk ägare. Men frågan är, vad är egentligen regeringens linje?
Det finns sedan 2023 en ny lag som ska hindra utländska investerare som kan skada Sveriges säkerhet. En potentiell kinesisk ägare måste nu prövas enligt lagen av Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Överklagas ett sådant beslut hamnar det på regeringens bord för beslut.
DN har sökt Ulf Kristersson. När DN sms:ade frågan ”Kan regeringen tänka sig att ett bolag från Kina köper Northvolts konkursbo – ja eller nej?” hänvisar statsministerns pressekreterare frågan till bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).
DN har sökt Benjamin Dousas pressekreterare med samma fråga, utan att de återkommit. DN har också sökt Ebba Busch, som inte heller återkommit.