Fler än 210 000 ester, motsvarande en femtedel av den vuxna befolkningen, har lämnat prover till landets biobank. Folket hade bidragit och nu ville biobanken ge något tillbaka, genom att låta deltagarna ta del av sin genetiska information.

När uppgifterna blev tillgängliga tidigare denna månad flockades så många kring den nätportal biobanken skapat att sajten kraschade, skriver Nature.

– Intresset har varit väldigt stort, säger Lili Milani, chef för Estonian Biobank och farmakogenetiker vid universitetet i Tartu, till tidskriften.

De flesta biobanker tillhandahåller inte genetisk information till dem som bidragit med prover, men redan när den estniska biobanken startade år 2000 bestämdes det att deltagarna skulle få ta del av den.

– Människor har donerat prover till forskning och de vill ha något i gengäld. Det är en ”no-brainer”. Det här är något vi måste göra, och deltagarna vill ha det, säger Andrea Ganna, genetisk statistiker vid Universitetet i Helsingfors.

Men att kommunicera genetisk information till hundratusentals medborgare är inte helt enkelt. Dessutom kan informationen vara känslig och skapa oro. Till en början kontaktade man därför personer med en hög genetisk risk för olika tillstånd, som bröstcancer eller vissa kardiovaskulära sjukdomar. På så sätt har man nått 5 000 personer. Men att ha konsultationer på tu man hand med 200 000 personer, det går bara inte, enligt Lili Milani.

Hittills har runt 75 000 ester besökt nätportalen. I denna är informationen begränsad och med fokus på genetiska varianter för olika sjukdomar som går att påverka med livsstilsförändringar, som typ 2-diabetes. Där finns också uppgifter om hur ens arvsmassa påverkar omsättningen av läkemedel, som blodförtunnande mediciner. Det esterna dock verkar vara mest intresserade av just nu, är hur mycket neandertal-dna de har.

Lili Milani själv fick reda på att hon bär på en genvariant som gör att kroppen bryter ner koffein långsammare än normalt och därför förstärker effekten kaffe.

– Jag tog en kaffe i går och hade svårt att somna. Det har varit lite hektiskt med lanseringen av den här portalen…

Läs mer:

Nyckeln till ett långt liv: bra gener eller en sund livsstil?

Sakerna som avgör risken att dö inom ett år

Gentester ska ge patienter chans att förebygga sjukdom

Share.
Exit mobile version