Syrien är högt på agendan när migrationsminister Johan Forssell träffar sina ministerkollegor i Bryssel på torsdagen.

Under helgen tog islamiströrelsen Hayat Tahrir al-Sham makten i landet och den förre diktatorn Bashar al-Assad flydde till Ryssland.

EU:s migrationsministrar väntas slå fast att EU ska vara redo och se till att en situation som flyktingkrisen 2015 inte uppstår igen.

Under flyktingkrisen sökte ovanligt många människor asyl i Europa, vilket ledde till att EU:s samarbete kring migration kollapsade och länderna återinförde gränskontroller mot varandra. Nästan tio år senare har EU precis fått på plats den så kallade asyl- och migrationspakten. Dessa nya regler innebär dels en stramare migrationspolitik, dels att alla EU-länder måste hjälpa varandra.

I och med det syriska inbördeskriget har över en miljon syrier flytt till Europa.

Siffror från statistikbyrån Eurostat visar att över en miljon syrier hade uppehållstillstånd i EU- och EES-länderna i fjol. Allra flest, drygt 700 000, i Tyskland. Därefter Nederländerna.

I Sverige har knappt 40 000 syrier i dag uppehållstillstånd.

Sedan flyktingkrisen har EU fått på plats olika nätverk för att dela information om flyktingströmmar. Hittills, några dagar efter maktövertagandet i Syrien, har man inte har sett några rörelser varken till eller från Europa, uppger källor till DN.

Från offentligt EU-håll välkomnar man att Assad-regimen fallit i Syrien.

– Just nu finns mycket hopp, men också mycket osäkerhet. Vi är övertygade om att de flesta syrier i diasporan drömmer om att återvända till sitt land, säger EU-kommissionens talesperson Anouar El Anouni.

Han vill inte spekulera om huruvida det kan bli en ny flyktingkris.

– Det är i dagsläget för tidigt att börja utvärdera vilka effekterna blir för EU på att den kriminella Assad-regimen har fallit, särskilt vad gäller migration.

Under veckan har flera europeiska länder pausat asylbeslut som rör syrier, tills läget har klarnat. Det gäller de nordiska länderna, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Grekland, Storbritannien och Italien.

Österrike avbryter pågående asylansökningar och omprövar dessutom beviljade ansökningar.

– Jag har instruerat departementet att förbereda ett ordnat program för repatriering och deportation till Syrien, säger inrikesminister Gerhard Karner, rapporterar public service-bolaget ORF.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sade på söndagen att uppehållstillståndet för syrier i Sverige bör omprövas i och med att Assad-regimen fallit.

Men utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) anser att frågan är alltför tidigt väckt. För att Migrationsverket ska ändra sin bedömning av asylskäl krävs att det skett en betydande och varaktig förändring i Syrien.

Fram till mars nästa år har Migrationsverket pausat asylärenden och återvändandebeslut som rör Syrien. Samma sak gjorde man när talibanerna tog makten i Afghanistan för tre år sedan.

Läs också:

Kommande styre i Syrien har världens ögon på sig

Så ska EU:s migrationspakt fungera

Share.
Exit mobile version