Syftet med EU:s så kallade Omnibuspaket är att minska regelbördan för företag. Särskilt gäller det små och medelstora företag, vilket enligt kommissionen kan leda till årliga besparingar på cirka 70 miljarder kronor.

De viktigaste förändringarna som föreslås är att färre företag kommer att omfattas av kraven på hållbarhetsredovisning genom CSRD-direktivet.

Ungefär 80 procent av de företag som annars skulle omfattas av den obligatoriska hållbarhetsredovisningen kommer nu inte längre att behöva rapportera.

Företagens ansvar för hela sin leverantörskedja (genom lagen CSDDD) inskränks till att bara gälla de närmaste leverantörerna på de områden där riskerna anses vara störst.

Fakta.Liten skola i EU-begrepp

Omnibuspaketet är ett paket med förslag från EU-kommissionen om att ändra i flera olika hållbarhetslagar samtidigt.

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är direktivet om företagens hållbarhetsrapportering. Det syftar till att ge insyn i företagens sociala och miljömässiga påverkan.

CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive), eller due diligence-lagen, är lagen om tillbörlig aktsamhet för företag. Den syftar till att stora företag ska ta ansvar för miljöpåverkan, klimat och mänskliga rättigheter i sina verksamheter och leverantörskedjor.

EU-taxonomin är ett klassificeringssystem för att avgöra vilka ekonomiska verksamheter som kan beskrivas som miljömässigt hållbara.

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) är gränsjusteringsmekanismen för koldioxid, även kallad EU:s klimattullar. Genom en tull på importerade produkter från länder med mindre sträng klimatpolitik ska den förhindra att energiintensiva industrier i Europa blir utkonkurrerade.

Översynen av tillbörlig aktsamhet kommer att glesas ut från varje år till vart femte år, och kravet på att avsluta affärsrelationer med företag som inte åtgärdar brister har tagits bort.

Rapporteringskraven för EU-taxonomin minskas och blir obligatoriska endast för de största företagen.

Genom justeringsmekanismen CBAM höjs importgränsen till 50 ton, vilket undantar 90 procent av alla importörer, samtidigt som 99 procent av koldioxidutsläppen fortsatt omfattas, menar EU-kommissionen.

EU-kommissionen vill att lagändringarna för CSRD och CSDDD behandlas i ett särskilt snabbspår. För att ändringarna ska träda i kraft krävs godkännande från både EU-parlamentet och EU-länderna.

WWF anser att de föreslagna ändringarna innebär ett potentiellt bakslag för transparens, ansvar, hållbar finans och förutsägbara regler.

Miljöorganisationen menar att det faktum att färre företag omfattas av kraven på hållbarhetsredovisning, att ansvaret för leverantörskedjor begränsas och att kravet på klimatomställningsplaner tas bort kan leda till stora kunskapsluckor och att kritiska risker i globala leverantörskedjor förbises.

– Hållbarhet är en förutsättning för en stark ekonomi i EU, det är inte ett hinder för konkurrenskraft, säger Elin Larsson, avdelningschef för näringsliv och finans på WWF Sverige.

Hon menar att EU istället för att ändra redan beslutade regler bör ge tydlig vägledning och stöd för implementering av lagarna.

– Det skulle uppmuntra företag att investera långsiktigt i hållbarhet och hjälpa dem att hantera risker från klimatförändringar och förlust av natur. Det i sin tur skulle ju öka deras konkurrenskraft, säger hon i ett pressmeddelande.

Läs mer: EU ser ut att missa de flesta av klimatmålen för 2030

Share.
Exit mobile version