De har blivit många arbetstagares bästa vän. AI-assistenterna som lyssnar på allt som sägs under ett möte och på nolltid transkriberar och sammanfattar mötesdeltagarnas mer eller mindre stringenta inlägg.
Ofta gratis och utan jobbiga följdfrågor.
Inte undra på att mötesassistenter som Googles Notebook LM och Fireflies Notetaker, bland många andra, har blivit vanliga på arbetsplatser där dagarna kantas av digitala möten.
Men inte inom EU-kommissionen, som är EU:s mäktiga lagstiftande organ.
Assistenter som bygger på artificiell intelligens får inte användas under EU-kommissionens onlinemöten, rapporterar tidningen Politico.
Regeln tillämpades första gången tidigare i april under ett möte om inrättandet av ”digitala innovationshubbar”, med mötesdeltagare från hela Europa, enligt tidningen.
”No AI Agents are allowed,” stod det uttryckligen i instruktionerna som gick ut till deltagarna, och som DN tagit del av.
Förbudet mot att använda AI-assistenter under möten illustrerar EU-kommissionens dubbla förhållningssätt till AI.
Å ena sidan var EU först ut i världen med en lagstiftning som reglerar användningen av AI, den så kallade AI Act. Lagen syftar till att skydda medborgarna från bland annat diskriminering och massövervakning, men den har också fått kritik för att hämma teknisk utveckling och vara allt för byråkratisk.
Å andra sidan har EU-kommissionen som mål att Europa ska bli världsledande när det gäller ny AI-teknik.
– Jag vill att Europa ska bli en AI-kontinent, som den finländska tech-komissionären Henna Virkkunen uttryckt det.
Det är en hårfin balansgång att reglera bort AI:s negativa baksidor samtidigt som man vill främja dess positiva sidor.
Häromveckan presenterade hon en handlingsplan som ska stärka europeiska AI-företag i konkurrensen med sina amerikanska och kinesiska utmanare. Bland annat väntar satsningar på så kallade AI-fabriker och superdatorer.