I april gjorde president Zelenskyj klart att Ukraina är i desperat behov av ytterligare sju exemplar av det amerikanska luftvärnssystemet Patriot för att skydda sig mot ryska robotar.

Italien förband sig att avvara ett system. Tyskland, Rumänien och USA likaså.

Ett femte system ska nu pusslas ihop, bit för bit, koordinerat av Nederländerna, skriver New York Times.

Initiativet har tagit form under knapphetens bleka stjärna.

Patriot kostar 11 miljarder kronor styck och i Europa är det bara en handfull stater som har att antal exemplar av systemet.

– Vi har alla begränsade resurser. Men om vi förenar våra krafter kan vi klara det, deklarerade Kajsa Ollongren, dåvarande nederländsk försvarsminister, tidigare i år.

Sagt och gjort. Västliga vapenförråd började inventeras.

Nederländerna lyckades skaka fram radarn och tre lavetter. En koalition med fyra nationer, ledd av Tyskland, ställde antiballistiska robotar till förfogande. Ett okänt land har bidragit med ledningsplatsen och hela åtta länder ska bidra med fler robotar och utbilda ukrainska soldater i systemet, skriver New York Times.

– Vi har alla delar i pusslet. Nu måste vi bara sätta ihop bitarna, deklarerade Kajsa Ollongren, som lämnade posten som försvarsminister i förra veckan.

Det är inte en obetydlig uppgift. Hur lång tid det kan ta att lägga pusslet är ännu oklart. Det är heller inte bestämt om systemet ska levereras monterat eller i bitar till Ukraina.

Att bygga och leverera en ny Patriot kan ta upp till tre år.

– Men vi kommer att lösa det, säger Kajsa Ollongren, som nu lämnat över projektledningen till landets nye försvarsminister Ruben Brekelmans, till New York Times.

Hur svårt och tidskrävande det kommer att bli hänger på vilka modellår och konfigurationer som komponenterna har, enligt Michael Reberg, expert på luftvärn och lärare på Försvarshögskolan.

– Men rent generellt borde det inte vara jättesvårt eftersom det är samma tillverkare, amerikanska Raytheon, vilket innebär att det i grunden är samma system, säger han till DN.

Han tror emellertid att en betydande större utmaning för Ukraina är att koppla ihop ”sammelsuriet” av försvarssystem – allt från gamla sovjetiska till moderna amerikanska – som landet nu förfogar över.

– Att koppla ihop några Patriot-delar, det tror jag inte är så svårt. Men att bygga ett integrerat luftförsvarssystem med en mängd olika komponenter som kan ha olika dataformat, det är en mycket större uppgift.

En annan fråga: Hur stor skillnad ett ytterligare exemplar av Patriot kan göra för Ukraina i kriget mot Ryssland.

Det hänger i hög grad på en faktor, enligt Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant.

– Varje system som tillförs Ukraina kommer att göra skillnad. Det rör sig om ett avancerat system som klarar de flesta luftfarkoster, inklusive hypersoniska robotar som ryska Kinzhal och Iskander. Ett system är alltid ett system – men frågan är hur många robotar som följer med systemet. Det är en avgörande pusselbit, säger han.

Share.
Exit mobile version