Sedan krigsstarten februari 2022 har Ryssland, enligt Russiafossiltracker, exporterat olja och gas för närmare 9 000 miljarder kronor. Minst 2 300 miljarder kronor kommer direkt från EU. Den öppna handeln har minskat i omfattning, men både EU-länderna och Storbritannien har också en omfattande dold handel.

Ett tydligt exempel på denna handel är Indien. Enligt brittiska analysföretaget Kplr, som övervakar världsmarknaden för gas och olja, så importerade Indien i genomsnitt 1,75 miljoner fat rysk olja per dag under 2023, en ökning med över 140 procent jämfört med tidigare år.

Samtidigt har EU:s import av raffinerade oljeprodukter från Indien ökat med 115 procent. Detta innebär att en stor del av den olja som konsumeras i Europa fortfarande har ryskt ursprung. De största mottagarländerna av dessa raffinerade produkter är Nederländerna, Frankrike och Italien, men cirka 20 av 27 EU-länder importerar oljeprodukter från Indien.

Den brittiska affärsmannen Bill Browder, före detta investerare i Ryssland, har kritiserat EU-ländernas indirekta handel. När han i år framträdde för brittiska underhuset som expertvittne värderade han EU:s dolda handel med ryska oljeprodukter till drygt 230 miljarder kronor om året. ”Så länge som Ryssland kan sälja oljan kan de köpa vapen, och använda dessa för att döda ukrainare”, hävdade Bill Browder.

Den dolda oljehandeln är ett stort problem, särskilt den hemliga handel som sker via ryska oregistrerade och oförsäkrade fartyg, den så kallade ryska skuggflottan. Att handla olja via dessa fartyg kan vara ett direkt brott mot sanktionerna. Ett 50-tal av dessa fartyg får inte angöra hamnar i Europa eller i USA.

Den ryska skuggflottan är ett problem, men även om den ryska oljehandeln är betydande så är det viktigast i denna handel att den ryska oljan har ett lågt pris, säger Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm.

Förutom Indien har även Turkiet blivit en viktig mellanhand för rysk olja. Flera turkiska hamnar, inklusive Ceyhan, Marmara Ereğlisi och Mersin, tar emot betydande mängder rysk råolja och lagrar den innan den säljs vidare till Europa. Enligt Center for Research on Energy and Clean Air (CREA) har dessa hamnar under samma period ökat sina ryska oljeleveranser med 86 procent. Från februari 2023 till februari 2024 importerade Europa oljeförädlade produkter enbart från Turkiet till ett värde av minst 34 miljarder kronor.

Den turkiska rollen som front för ryska oljeprodukter har väckt kritik från tankesmedjor som Crea, andra organisationer, ukrainska höga tjänstemän samt KSE, Kyiv School of Economics. De har menat att enskilda europeiska företag kan köpa bensin från turkiska raffinaderier som uteslutande använder sig av rysk olja. Enligt en rapport från Crea som tidningen Politico citerar så kan Ryssland använda inkomsterna från handeln via Turkiet för att bekosta ytterligare 6 200 soldater per månad som handeln pågår.

Förutom olja är naturgas fortfarande en viktig komponent i Europas handel med Ryssland. Den tyska affärstidningen Handelsblatt slog till exempel larm tidigare i år när EU-importen av rysk gas slog rekord under en enskild månad 2024. Beräkningar från Kplr uppskattar att fem procent av Europas naturgas fortfarande kommer från Ryssland.

Rysk gas transporteras än i dag till Europa via Ukraina. Transitavtalet mellan Ryssland och Ukraina löper ut först 2025. Att leveranserna ändå fortsatt under snart tre års krig beror på att avtalet ger intäkter till de båda krigförande länderna rapporterar Kpler.

Enligt siffror från Gazprom har gasexporten genom Ukraina, via rörledningarna Soyuz och Bratstvo, minskat kraftigt, men Ryssland transporterar ändå cirka 15 miljarder kubikmeter gas årligen via dessa rörledningar. Blir det ett totalt stopp på gasleveranserna genom krigsdrabbade Ukraina 2025 kan det bli svårare för Slovakien, Österrike och Tjeckien att klara sin energiförsörjning. Länder som Polen, Ungern och Serbien sägs ha något bättre förutsättningar.

Den fortsatta importen av rysk olja och gas via tredjeländer visar de utmaningar Europa står inför i sin strävan att frigöra sig från ryska energikällor. Indien och Turkiets roll som mellanhänder har visat sig svår att begränsa.

Följ utvecklingen i Ukrainakriget

Share.
Exit mobile version