Börserna i USA har tagit ett glädjeskutt sedan Donald Trump vann valet den femte november. Det breda indexet S&P 500 har stigit med drygt 5 procent den senaste veckan, samtidigt som Stockholmsbörsen har backat med runt 0,7 procent.
Sett till helåret har den amerikanska börsen utklassat den svenska, med en ökning på drygt 25 procent jämfört knappt 8 procent i Sverige.
Den främsta förklaringen till den senaste tidens uppgång är att Trump väntas gynna det amerikanska näringslivet i form av sänkt bolagsskatt, minskad regelbörda och tullar på varor som utgör konkurrenshot mot inhemska företag.
– Hans politik ska gynna USA, vilket delvis kommer att ske på bekostnad av omvärlden, säger Maria Landeborn, privatekonom på Danske bank.
Samtidigt är tullar långt ifrån oproblematiska. De väntas kunna driva upp inflationen, både i USA och globalt, samt leda till ett handelskrig som påverkar hela världsekonomin. Börsen tycks dock ta lätt på det hotet i nuläget.
– Marknaden räknar med att Trump inte kommer att driva igenom allt han säger. Han är en man av stora ord, men också en förhandlare. Det skulle vara förvånande om han rakt av satte 60 procents tullar på kinesiska varor och 10–20 procent på europeiska, säger Maria Landeborn.
Dessutom har han ett egenintresse av att hålla marknaden på gott humör, och inte göra något som riskerar att driva upp inflationen och räntorna.
– Han äger fastigheter och vill ha tillväxt, låga räntor och en stark ekonomi. Börjar man se att tullarna skadar ekonomin går det emot hans intressen. Marknaden ser det som en slags försäkring mot att han skulle driva igenom en extrem politik, säger Maria Landeborn.
Men risken finns att investerare har tagit ut för mycket positivt i förskott, befarar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
– Marknaden fokuserar ofta på en sak i taget, och just nu överskuggar de positiva faktorerna det faktum att tullar kan sätta käppar i hjulen för ekonomin. Men jag är lite orolig att det här är en rörelse som är ganska kortsiktig, säger hon.
Effekten av Donald Trumps valvinst har skiljt sig åt mellan olika sektorer och bolag. Den stora vinnaren hittills är hans bundsförvant Elon Musk, vars bolag Tesla rusat med 44 procent på börsen den senaste veckan. Detta trots att Trump aviserat kraftiga nedskärningar i de gröna satsningar som införts under Joe Bidens presidentskap, inklusive subventioner till elbilar.
– Ett stort huvudbry från Elon Musk är konkurrensen i form av billiga elbilar från Kina. Nu får vi en president i Vita huset som vill förhindra den konkurrensen. Det är något som gynnar Tesla, säger Frida Bratt.
Banker och läkemedelsbolag tillhör också vinnarna efter valet, eftersom de antas gynnas av avregleringar. Likaså kryptovalutor som bitcoin, vilka Trump anses vara mer välvilligt inställd till.
– Bidenadministrationen drev på för ökade regleringar av kryptovalutor och nu får vi en administration som vill avreglera, säger Frida Bratt.
Bland förlorarna finns exempelvis bolag inom gröna sektorer så som vindenergi, men också amerikanska företag som importerar en stor del av sina produkter från Kina. För Europas del är det främst fordonsindustrin som väntas drabbas av tullar.
– En vinnare för europeisk del kan vara försvarsindustrin om USA drar tillbaka sitt stöd till Ukraina. Då kommer vi behöva satsa ännu mer, säger Maria Landeborn.
Trots en ökad amerikansk protektionism anser hon inte att Trumps politik nödvändigtvis behöver vara negativt för världsekonomin.
– En stark amerikansk ekonomi spiller över på omvärlden – trots tullar. Om konjunkturen är stark där kommer det också vara ett stöd för oss i Sverige. Oavsett vad man känner inför Trumps valseger tror jag att det är positivt för börsen.
Läs mer: Så tror bankerna om räntan