Det handlar om totalt 26 personer som ingår i fångutväxlingen, rapporterar Reuters. Tio personer har flyttats till Ryssland medan tretton har flyttats till Tyskland och tre till USA. Polen, Slovenien, Norge och Belarus var också inblandade i utväxlingen enligt nyhetsbyrån.

Bland fångarna som Ryssland nu släpper finns bland andra den amerikanska journalisten Evan Gershkovich och den ryske oppositionspolitikern Ilja Jasjin.

Alla namn som ingår i utväxlingen har ännu inte bekräftats men Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, säger att de flesta som Ryssland nu får tillbaka från fängelser i väst är personer som arbetat för rysk underrättelsetjänst.

Han berättar att det talats om en utväxling under en längre tid och att många av de personerna som nu verkar ha släppts av Ryssland varit med i diskussioner tidigare.

– Många tror att Aleksej Navalnyj var en bricka i den processen. Det misstänks att han dödades för att han inte skulle kunna vara med i en utväxling.

Att Ryssland genomför den här fångutväxlingen nu tror Stefan Ingvarsson kan kopplas till kriget i Ukraina. Han säger att det finns länder som är trötta på kriget och som vill att Ukraina och Ryssland ska pressas till fredsförhandlingar. Med fångutväxlingen vill Ryssland nu visa på sin samarbetsvilja.

– Man vill framställa det som att det är Ukraina som är omedgörliga och som driver på en fortsättning av kriget. Den här fångväxlingen ligger i linje med ett större och bredare pr-arbete från Rysslands sida.

Per Ekman, doktorand i statsvetenskap vid Uppsala universitet, säger att det även kan finnas inrikespolitiska poäng att vinna. Han tror inte att de personer som Ryssland får tillbaka egentligen är särskilt viktiga för den ryska staten, men att det kan finnas en betydelse i att signalera till sin egen underrättelsetjänst att fängslade personer tas hem.

Ekman säger att det är anmärkningsvärt att fångutväxlingen innehåller så många personer och att så många länder varit inblandade.

– Det är lite ovanligt skulle jag säga. Sedan har vi det här med att vi på ena sidan har journalister och ryska oppositionspolitiker och aktivister och på andra sidan främst rysk underrättelsetjänst, det är ovanligt.

Han förklarar att tidigare utväxlingar oftast varit rena spionutväxlingar.

– Nu har vi ryska medborgare som verkar växlas ut till väst, det säger ju någonting om läget i Ryssland just nu.

Journalisten Evan Gershkovich som greps i mars förra året dömdes nyligen till 16 års fängelse för spionage i en skenrättegång där inga bevis lades fram. Stefan Ingvarsson säger att hans fängslande hade två syften.

– Det ena var att skrämma alla journalister som var verksamma inom Rysslands gränser.

Det andra var att få ett förhandlingsläge.

– Det är väldigt tydligt att Ryssland velat ge honom ett visst värde i en fångutväxling. Genom ett långt fängelsestraff kan han motsvara någon annan som är dömd till ett långt fängelsestraff. Man fabricerar en förhandlingspjäs.

Fångutväxlingen bedöms vara den största sedan kalla kriget, men den här särskiljer sig på ett tydligt sätt, säger Ingvarsson.

– De som skickats till Ryssland är vad det verkar spioner och personer som avtjänar straff för att ha varit inblandade i politiska mord. De som släppts av Ryssland är framför allt journalister, oberoende politiker och civilsamhällesaktivister. Det här är inte som spionutväxlingarna i Berlin under kalla kriget där det var spion mot spion.

Share.
Exit mobile version