Vänsteralliansen Nya folkfronten fick flest mandat i den slutgiltiga omgången av det franska parlamentsvalet, med Jean-Luc Mélenchons Det okuvade Frankrike som största parti. Det gick emot vad de flesta hade förutspått, nämligen att högerradikala Nationell samling skulle få flest röster – och kanske till och med egen majoritet.

I första valomgången hade Nationell samling två tredjedelar av rösterna, men på grund av det franska valsystemet – som gör att en person per valkrets får mandat i parlamentet – och att andra partier bildade allianser, blev resultatet inte vad opinionsundersökningarna visade före valet.

Den bedömningen gör Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Även mobiliseringen under valrörelsen och det ovanligt stora valdeltagandet spelade roll, säger hon.

President Emmanuel Macrons mittenkoalition Ensemble blev näst störst, också det en skräll efter partiet Renaissances fiasko i EU-valet. Att Macron utlyste nyval kort efter EU-valet, där Nationell samling vann en jordskredsseger, har också påverkat, enligt Denker.

– Han såg en möjlighet att få vad man skulle kunna kalla för någon slags omstart på det parlamentariska läget och därmed kunna hitta nya allianser, och det har han ju fått nu.

Hur ett framtida samarbete kommer att se ut återstår att se – men klart står att det kommer att ta tid. Inte ens partierna i vänsteralliansen är överrens, enligt Demker.

– Nu höll den i valet men nu är det ett nytt skede. Nu vidtar en diskussion, en förhandling och ett vägande av olika alternativ. Då är det inte så att vänsteralliansen är ett parti, utan nu faller det sönder i lite olika delar.

– Där handlar det om att hitta en lösning där en tillräckligt stor grupp kan acceptera en premiärminister.

Troligast framöver är en koalition mellan den reformistiska vänstern och den liberala mitten – där Jean-Luc Mélenchons Det okuvade Frankrike inte ingår, enligt Marie Demker.

– Mélenchon brukar prata mycket och högt men sedan accepterar han ändå en kompromiss som är tillräckligt bra.

Trots att partiet är störst i vänsteralliansen är det Socialistpartiet och miljöpartiet Les Écologistes som gått framåt mest jämfört med tidigare val, framhåller Demker.

– Jag tror att det finns goda möjligheter för den delen av alliansen bli en viktig part inför förhandlingarna då de gjort ett bra val jämfört med 2022.

– Samtidigt har Macrons egen rörelse Ensemble också gjort ett bättre val än vad opinionsundersökningarna sade. Däremot har han ju tappat drygt 70 mandat så de har ändå gått minus.

Är Macron nöjd med valresultatet, tror du?

– Givet omständigheterna så tror jag det. Han spelar ofta högt och kommer ofta ut på topp, så jag är inte jätteförvånad.

Frankrikes politiska system är en blandning mellan presidentstyre och parlamentarism. Det innebär att presidenten har mycket makt, vilket gör att bland annat utrikespolitiken inte påverkas särskilt mycket av vilka partier som styr i parlamentet.

Men det nuvarande läget med en oklar majoritet gör att parlamentet har större betydelse än vanligtvis, när antingen vänster- eller högerblocket har majoritet, konstaterar Marie Demker.

– Nu måste Macron tråda den här dansen lite försiktigt när han ska utse en premiärminister som kan accepteras, så det kan nog ta lite tid.

Vad händer med Nationell samling nu?

– De kommer att bida sin tid nu inför presidentvalet 2027. Sedan är det också frågan om vad de kan åstadkomma parlamentariskt under de här åren fram till nästa presidentval: om de på olika sätt kan obstruera eller utgöra oppositionen som samlar folks missnöje mot presidenten, som ju inte är särskilt populär.

Share.
Exit mobile version