Kravallerna som har spridit sig till flera städer i Storbritannien startade efter att tre barn dödades i en knivattack i Southport under måndagen. Upploppen har eldats på av falska rykten om att den 17-åring som misstänks för dådet hade sökt asyl i landet, trots att han är född i Storbritannien med föräldrar från Rwanda. Demonstranterna protesterar under parollen ”Nu är det nog” och riktar främst sitt missnöje mot islam och invandring.

Den huvudsakliga förklaringen bakom händelseförloppet är en folklig opinion i västvärlden som ser islam och invandring som ett existentiellt hot. Det säger Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, som länge forskat på högerextremism.

– De uppfattar knivdådet som ett tecken i tiden, ett exempel på den fara man upplever.

Anledningen till varför rörelsen tagit sig ut på gatorna i Storbritannien tror han kan vara att man upplever sitt politisk inflytande som begränsat.

– Det har inte på samma sätt funnit politiska partier som har fångat upp missnöjet i Storbritannien och det beror i stor del på deras valsystem. Den stora opinionssegern för den här gruppen var Brexit som visade hur stor gruppen är. I övrigt har det varit väldigt svårt för att kanalisera det enorma missnöjet med invandring och islam, annat än ute på gatorna.

Den folkliga opinionen är avgörande, men det finns även mer organiserade rörelser som tar till vara på händelserna för att piska upp stämningen. En nyckelaktör är den högerextrema grupperingen English Defence League (EDL) som är sprungen ur fascistiska rötter, säger Christer Mattsson.

– De har varit på dekis under flera år, inte minst för att det är svårt för dem att få politisk framgång. Men de har människor med organisatorisk erfarenhet så det här har blivit ett tillfälle för EDL att kliva fram i ljuset igen.

Vilka är det som tar till våld?

– Det är för tidigt att svara på men EDL:s rötter är även från huliganism och de brittiska fotbollsfirmorna. De som tar till våld nu finns förmodligen i flera olika våldsbejakande miljöer och är vana vid att använda våld.

Utöver de högerextrema organiserade rörelserna som planerar och organiserar aktioner tror Christer Mattsson att utländska påverkansoperationer kan underblåsa våldsamheterna. Han nämner Ryssland som en möjlig uppviglare.

– Det ligger i främmande regimers intressen att spä på destabilisering i västvärlden. Man skapar inte situationer ur tomma intet, men när det väl händer något är man gärna där och häller på lite mer fotogen på brasan.

Share.
Exit mobile version