Just nu har svenska regeringen vind i seglen för vad man kallar en ”frihetsreform”. Den som besöker en småskalig tillverkning av öl, vin eller sprit ska från den 1 juni också kunna få köpa med sig någon eller några flaskor.

Spanska vintillverkare och Portugal har klagat på att detta strider mot Systembolagets monopol och mot EU:s regler för den inre marknaden. Men det som nu varit avgörande är att EU-kommissionen, som övervakar att medlemsländerna följer lagarna, inte har protesterat.

– Kommissionen har köpt de svenska argumenten och det är en stor vinst för regeringen. Självfallet kan kommissionen i ett senare skede börja ställa frågor och inleda en undersökning, även om det inte är särskilt troligt, säger Jörgen Hettne, professor i handelsrätt vid Lunds universitet.

Han ser det som fullt möjligt att gårdsförsäljningen ändå kan bli ett fall för EU-domstolen.

– Med tanke på att detta diskuterats så länge, liksom yttrandet från Portugal och vinproducenterna, får man nog räkna med att någon kommer att testa lagstiftningen, säger Hettne.

Det kan till exempel vara om någon börjar sälja alkohol utan att ha tillstånd. Eller att en tillverkare anser sig missgynnad av regelverket och klagar i svensk domstol.

– Då kan svenska domstolar anse att det här är en fråga där man behöver tolka EU-rätten och därför begära förhandsavgörande från EU-domstolen, säger Jörgen Hettne.

Han tror knappast att Portugal vänder sig till EU-domstolen. Det är ovanligt att EU-länder stämmer varandra.

Inte heller Joakim Zander, universitetslektor i handelsrätt vid Lunds universitet, tror att Portugal stämmer Sverige.

– Mer aktuellt är kanske att en utländsk tillverkare eller förmedlare av alkoholhaltiga drycker vill utmana det svenska systemet. Säg att man öppnar en egen butik för att sälja under samma förutsättningar som svenska gårdar, exemplifierar han.

Zander arbetade på EU-kommissionen när Finland för drygt tio år sedan ville att finska gårdar ska få sälja bärlikörer. Då protesterade kommissionen.

Han är lite förvånad över att EU-kommissionen har avstått från att yttra sig denna gång.

– Det är ett gott tecken för regeringen att kommissionen inte har kritiserat det svenska förslaget, säger Joakim Zander.

Att kommissionen inte agerar på en regel som, enligt Zander, uttryckligen diskriminerar utländska producenter oroar honom.

– För mig som undervisar och forskar i EU-rätt blir det svårt att tolka kommissionens inställning nu, när man har varit väldigt tydlig historiskt i just den här frågan, säger han.

Fakta.Flest gårdsförsäljare i storstadslänen

Enligt regeringens utredning om småskalig gårdsförsäljning fanns år 2020 närmare 800 tillverkare av cider, sprit, vin eller öl i Sverige.

Ölbryggerier är de som har störst geografisk spridning och finns i samtliga 21 län. 2020 fanns 581 registrerare tillverkare. Flest i Stockholm (120), Västra Götaland och Skåne.

Även av de 86 sprittillverkarna, liksom de 68 tillverkarna av cider och övriga jästa drycker, var de flesta belägna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

De 57 svenska vintillverkarna fanns framför allt i Skåne.

Totalt omfattas runt 600 mindre företag av regeringens förslag om gårdsförsäljning.

Läs mer:

Nu avgörs frågan om svensk gårdsförsäljning – men vintillverkare med ”fel” druvor omfattas inte

Share.
Exit mobile version