I juli var inflationen enligt Konsumentprisindex (KPI) 2,6 procent. Det mått som Riksbanken ser som det viktigaste är KPIF, där effekterna av ränteförändringarna räknats bort. Den låg på 1,7 procent i juli.
På torsdagen kommer Statistiskmyndigheten, SCB, med inflationsstatistiken för augusti månad och där räknar storbankerna med att inflationen sjunker jämfört med juli. Handelsbanken, SEB och Swedbank spår att KPI hamnar på 2,1 procent och Nordea att den blir 2,0 procent.
SEB, Swedbank och Nordea spår att KPIF hamnar på 1,3 procent – långt under Riksbankens mål på 2,0 procent. Handelsbanken räknar med att KPIF hamnar på 1,4 procent.
Dessutom ligger bankerna rätt nära varandra på det som i bland kallas kärninflationen, (KPIF-XE), där förutom ränteförändringarna även energipriserna räknats bort. Prognosen ligger runt 2,2 procent.
De allra flesta bedömare räknar med att Riksbankens direktion i slutet av månaden kommer att sänka styrräntan med 25 punkter (0,25 procentenheter) till 3,25 procent. Kommer torsdagens siffror ligga nära bankernas prognoser så lär det inte förändra den bedömningen, menar Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.
– Jag tror inte att att det får en jättestor effekt på Riksbankens kommande beslut, säger han.
Men det är helt beroende av att inflationsprognoserna håller, att till exempel KPIF hamnar runt 1,3 procent.
– Kommer den siffran in under vår prognos på 1,3 procent måste Riksbanken öppna för en sänkning på 50 punkter, anser Mattias Persson.
– Då måste de få upp den frågan på bordet – även om det inte finns i vår prognos, tillägger han.
Persson pekar också på att svensk ekonomi går trögt för närvarande och kan behöva stimulans genom ytterligare räntesänkningar.
– Hushållen litar inte på att Riksbanken levererar; de håller hårt i pengarna, de sparar och amorterar, säger han.
Hans kollega på Nordea, Annika Winsth, tror däremot att ”det finns en risk att de sänker med 50 punkter, i stället för 25”.
Riksbankschef Erik Thedéen har sagt att ”några tiondelar” hit eller dit kring målet är inget som kommer att störa direktionen. De kan ändå säga att det ligger nära målet.
– Men när man kommer ner under 1,5 är det svårt att säga att man är på målet, säger Annika Winsth.
Och det är där hon ser en risk: att direktionen kommer att utsättas för omgivningens tryck, inte minst från arbetsmarknadens parter, som kräver en större sänkning än den vanliga på 25 punkter, med hänvisning till den svaga konjunkturen.
I det senaste protokollet framgår också att direktionen faktiskt diskuterade en sänkning med 50 punkter redan i juni.
Varför skulle det vara så hemskt om de sänker med 50?
– Jag tycker det viktigaste just nu är att de är väldigt tydliga. Då får man hushåll och företag som vågar investera, konsumera och anställa, svarar Annika Winsth.
Hon påminner om att riksbankschefen tidigare pratat om ”gradvisa sänkningar”.
– Gradvis är 25 punkters sänkning vid varje möte – det fattar alla. Men om gradvis kan vara 25, eller 50, eller 0 – då har du osäkerheten kvar. Jag tycker det är bättre att vara rak och tydlig. Att sänka med 25 punkter varje gång är det som är lättast för alla att förstå, säger Winsth.
Riksbankens direktion ger besked om räntan den 25 september.
Läs mer: Inflationen i USA sjönk
Läs mer: Myndigheter varnar för skuldvåg