Innan polisen tog sig in i hotellrum 502 på Grand Hyatt i Bangkok i tisdags häromveckan fanns det få yttre indikationer på vad som egentligen hade skett därinne. Bakom den från insidan låsta hotelldörren låg sex livlösa kroppar vid ett dukat bord. Offrens läppar och naglar var djupt lila vid upptäckten. Senare hittades cyanid i blodet på de avlidna, skriver BBC.

På matbordet stod tekoppar som hade blivit spetsade med giftet.

En teori som polisen arbetar efter är att det finns ett ekonomiskt motiv bakom de misstänkta giftmorden. Två av offren, ett gift par, hade lånat en stor summa pengar av en annan i gruppen som inte hade betalats tillbaka, enligt BBC.

Giftmordsfallet i Thailand låter som ett manus till en deckare. Enligt Olle Matsson delar verklighetens giftmordsfall många likheter med de som förekommer i litteraturen. Han är professor emeritus i kemi vid Uppsala universitet och har skrivit flera böcker om gift, bland annat en om kända giftmord.

– När det rör sig om en mer modest gifthistoria är det inte så olikt, säger han.

I det klassiska giftmordet är det vanligaste motivet oftast pengar. Han nämner ett uppmärksammat fall som exempel, ett giftmord som ägde rum i Norrtälje på en guldsmed i februari 2018. Först fastställde obducenten att det rörde sig om en naturlig dödsorsak men senare samma år fattade den döde mannens anhöriga misstankar och började gräva i detaljer kring dödsfallet.

Utredningen plockades upp igen och när provsvaren kom från Rättsmedicinalverket (RMV) i Linköping visade det sig att mannen hade höga halter av cyanid i blodet. I augusti 2019 dömdes mannens sambo i hovrätten till 18 års fängelse för mord. Efter mordet stal hon flera av mannens värdesaker från dödsboet. Fallet har kallats för ”Agatha Christie”-liknande.

I ett annat omskrivet fall, som först uppmärksammades i en granskning av Svenska Dagbladet, blev Olle Matsson själv indragen. En man i 60-årsåldern insjuknade snabbt efter att ha ätit lunch med sin fru och hennes son. Han fick flera symtom som var typiska för magsjuka, men även andra symtom som stack ut – bland annat känselbortfall i tungan.

Efter 12 timmar avled mannen på sjukhus. RMV slog då fast att dödsorsaken var hjärtinfarkt och lunginflammation. Den dödes familj anade däremot oråd och kontaktade Olle Matsson nästan ett år senare för att han skulle skriva ett utlåtande om fallet. En ny analys som gjordes på mannens blod visade att han hade höga halter av antimon, tusen gånger mer än normalt. Antimon är ett halvmetalliskt grundämne, som historiskt har använts för att mörda. Det ger liknande symtom som vid arsenikförgiftning, kräkningar och diarré.

När det stod klart att mannen hade dött av förgiftning öppnade åklagare förundersökningen på nytt. Änkan, som har flyttat tillbaka till hemlandet, förhördes men nekade till att ha orsakat sin mans död. Efter att utredningen lades ner i juli 2022 utsågs en ny förundersökningsledare i december i fjol. Utredningen pågår än.

Enligt Olle Matsson är fallen inte de enda i sina slag. Enligt honom förekommer ett fåtal fall varje år. Men det är troligtvis många dödsfall som har orsakats av att någon annan har förgiftat personen som går under radarn. Det beror bland annat på att många symtom som sker vid förgiftning kan förväxlas med symtom som kommer vid en naturlig död.

– Många av symtomen är rätt allmänna, som kräkningar, diarré, buksmärtor, hög puls och andnöd. När det gäller förgiftning kan man däremot vara mer uppmärksam på mer specifika symtom, som för små eller stora pupiller. Men det är inte så ofta som det upptäcks. En poäng med giftmord är även att mördaren inte nödvändigtvis behöver vara närvarande, säger Olle Matsson.

Av de 5 500 till 6 000 obduktioner som sker årligen på RMV görs analyser kring olika förgiftningssubstanser i de fall när det är möjligt, även när förgiftning inte misstänks ligga bakom dödsfallet. Mellan 15 till 20 procent bedöms ha avlidit till följd av någon typ av förgiftning, enligt Carl Söderberg, som är specialistläkare på Rättsmedicinalverket. De flesta har skett grund av suicid eller någon typ av olycka.

När RMV får in en kropp där personen troligtvis har dött av förgiftning så ser man däremot sällan några fysiska tecken på det. Det kan även hända att inget gift upptäcks under obduktionen och under analyser – trots att det finns en misstanke om förgiftning.

Då finns två möjligheter, enligt Carl Söderberg. Antingen är det inget förgiftningsfall eller så rör det sig om förgiftning men att den har skett med ett ovanligt gift.

– Frågan är då: Hur skiljer man dessa två möjligheter åt? Det finns fall där man först inte har hittat någonting men att man efter att ytterligare information framkommit i polisutredningen har kunnat göra ytterligare analyser.

För mer avvikande substanser krävs ofta mer specifika analyser, vilket blir lättare att genomföra om man har en misstanke om vad man ska leta efter.

– Det blir lite av en nål i en höstacksproblematik. Det finns väldigt mycket som kan vara giftigt. Det är en utmaning, säger han.

Läs mer:

Giftmordet var nära att aldrig upptäckas

Share.
Exit mobile version