På en pressträff i samband med att Vita huset meddelade tre amerikanerna var släppta och på väg mot USA fick Joe Biden frågan om hur han ska se till att inte fler amerikanska medborgare fängslas i ”kidnappar-stater”.

– Genom att uppmana folk att inte åka till vissa platser. Genom att informera om riskerna och vad som står på spel, svarade Biden.

Även Amnesty International varnar för att den ryska regeringen kan genomföra ”ytterligare politiska gripanden och kränkningar av de mänskliga rättigheterna utan att behöva frukta några konsekvenser”.

Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger att fångutväxlingar är ett moraliskt dilemma.

– Man kompromissar med vissa rättsstatliga principer, eftersom man släpper loss personer som begått brott. I det här fallet är det också ett par personer som är särskilt kontroversiella på grund av hur allvarliga brott de begått – till exempel Vadim Krasikov, säger han.

Tidigare i sommar var Sverige inblandat i en fångutväxling med Iran, då svenskarna Johan Floderus och Saeed Azizi släpptes i utbyte mot den livstidsdömde bödeln Hamid Noury. Domarna mot Floderus och Azizi var, i likhet med de fångar som släppts ifrån Ryssland, allmänt betraktade som politiskt motiverade.

Kjell Engelbrekt säger att vi sannolikt kommer att se fortsatta politiskt motiverade gripanden i västfientliga länder – men tror inte att den senaste tidens fångutväxlingar kommer leda till att det sker i högre utsträckning än i dag.

– Nu för tiden finns det tydliga råd och uppmaningar i USA, Sverige och andra länder att man inte ska resa till de här länderna. Framförallt inte om man har den typen av yrke eller status som gör att man kan bli en spelbricka i ett sådant här spel. Därför är sannolikheten lägre, säger han.

– Det är ofta journalister, politiska tjänstemän och liknande som blir offer för sådant här. Jag tror inte att vem som helst skulle hamna under lupp, och jag tror att vi kommer att vara mer vaksamma med vart någonstans vi åker. Därför kommer tillfällena att ges mindre ofta.

Läs mer:

Spelet bakom fångutväxlingen – förhandlingar i nästan två år

Share.
Exit mobile version