20240815 kl 14,20: Artikeln har tillförts en rättelse.

Kronprinsessan Mette-Marits och Morten Borgs son greps av polisen klockan 16.10 på söndagen efter att en väninna till hans ex-flickvän gått till polisen fyra timmar tidigare.

Marius Borg Høiby var fyra år gammal då hans mamma gifte sig med kronprins Haakon och han kom att växa upp i kungahuset. Han har dock ingen prinstitel eller kungliga plikter. 27-åringen är äldsta barnet i kronprinsfamiljen och han har två yngre syskon, Ingrid Alexandra och Sverre Magnus.

Marius Borg Høiby hade under åren 2018 till 2022 en relation med en i dag 29-årig kvinna. De syntes flera gånger tillsammans på officiella tillställningar med kungafamiljen. Det är inte hon som utsatts i det nu aktuella fallet.

Brottsmisstankarna som riktas mot honom kallas kroppskränkning där målsägaren är en 26-årig annan ex-flickvän. Han är även misstänkt för skadegörelse hos henne.

Brottet kroppskränkning är den mildaste formen av våldsbrott i norska strafflagen och kan leda till böter eller fängelse upp till ett år. Brottet skadegörelse, ”skadeverk”, handlar om man förstör annans tillhörigheter och kan också straffas med böter eller upp till ett års fängelse.

Efter ett par dygns tystnad kommenterade på onsdagen Marius Borg Høiby vad som hänt i den 26-åriga kvinnans lägenhet i stadsdelen Frogner i Oslo natten till söndagen.

I uttalandet, som gavs till public servicebolaget NRK via hans advokat, skrev han att där ”skedde något som aldrig skulle ha skett” där ”jag utövade kroppskränkningar och jag förstörde föremål i en lägenhet under påverkan av alkohol och kokain efter ett bråk”.

I uttalandet säger Marius Borg Høiby också att han lider av flera olika psykiska besvär som gjort att han ”under hela uppväxten och som vuxen haft och har utmaningar” och nämner att han behandlats för alkoholmissbruk – en behandling som han nu ska återuppta ”och ta på största allvar”.

I uttalandet säger han att han ”önskar ta ansvar för vad han gjort” och förklarar att det viktigaste för honom ”är att be min käresta om ursäkt”, och i det sammanhanget nämner han att han vet att det varit tufft för henne ”att bli förföljd av fotografer och journalister”.

Uttalandet har, trots allvaret, lett till sympatier i de norska medierna – men också fler frågor. Till tidningen VG säger Nettavisens kungahusexpert Tove Taalesen:

– Jag tänker, stackars kronprinsfamilj som tvingats stå mitt i och hantera detta under så lång tid. Det är fint att han tar ansvar för sina handlingar och uttalandet bär prägeln att det funnits problem under en lång tid.

”Han är överraskande ärlig… för honom handlar det om att bli förlåten. Av sina närmaste”, skriver kommentatorn Astrid Meland.

Gripandet och uttalandet har skakat om i ett land där kungafamiljen allmänt har en mycket stark ställning. Professor Peggy Simic Brønn, professor och forskare inom pr och kommunikation vid handelshögskolan, säger i en intervju att ”det här toppar allt”.

– Av allt galet som skett inom kungahuset är detta det värsta.

När det gäller Marius Borg Høibys uttalande menar professor Simic Brønn att det är oklart vad han faktiskt beklagar och kallar det för ”en brandsläckning”.

Hennes kollega vid handelshögskolan, forskaren Tor Bang, säger till VG att han visserligen håller med Brønn om att uttalandet är generellt hållet, men också att ”det framstår som ärligt”.

Så sent som i mars i år deltog kronprinsessan Mette-Marit i ett möte om hur våld mot kvinnor förebyggs. Hos Krisesentersekretariatet, som deltog i mötet, säger Ane Fossum i dag till NRK att hon hoppas att det som hänt stärker kronprinsessans och kungahusets engagemang i frågan.

– Jag hoppas att kronprinsessan kan stå upp i det obehag som det kan vara och fortsätta kampen. Frågan angår oss alla, även kungahuset.

Mette-Marits agerande efter att sonen gripits av polis har också lett till frågor. Kronprinsessan tog själv kontakt med den våldsutsatta kvinnan. I en kommentar i Nettavisen skriver krönikören Eva Stenbro att ”det är ytterst betänkligt med tanke på risken för vittnespåverkan”.

Att händelsen natten till söndagen nådde polisen berodde alltså på att en väninna till den 26-åriga kvinnan kontaktade dem. Ex-flickvännens målsägarbiträde, advokat Mette Yvonne Larsen, säger att hennes klient är glad för att hon blivit trodd. Men också ”chockad över alla läckage till media”.

– Det som är bra är att han lägger sig platt, men det hade nog varit bra om han själv också berättar direkt för polisen vad som hänt, säger hon till NRK.

På torsdagen meddelade polisen att förhöret kommer att hållas nästa vecka.

Den 26-åriga kvinnan har inte själv i media kommenterat händelsen. Men uppmärksamheten har lett till att Marius Borg Høibys tidigare sambo, den 29-åriga kvinnan, i sociala medier skrivit om vad hon upplevt.

”Jag har tidigare utsatts för psykisk och fysisk misshandel av personen i fråga” skriver hon om Marius Borg Høiby och fortsätter: ”Det psykiska våldet var det mest brutala” och att ”även om min närmaste familj och vänner känt till detta väljer jag nu att inte tiga längre”.

Hon skriver också: ”Detta måste stoppas nu. Att fler kvinnor ska utsättas för detta går inte längre, och jag känner ett ansvar för att dela detta”.

Rättelse: I en tidigare version sades att det var den 29-åriga kvinnan som är målsägare, men det är alltså den 26-åriga kvinnan som blev utsatt för övergreppet som ledde till polisutredningen.

Share.
Exit mobile version