Julen närmar sig med stormsteg och köerna ringlar långa till paketutlämningarna runt om i landet. Det stora inflödet av billiga privatimporterade varor från Kina har fått Sveriges klimat- och miljöminister att gå i taket.

– Liberalerna vill att vi förbjuder Shein och Temu, sade Romina Pourmokhtari (L) till DN tidigare i veckan och hänvisade bland annat till påstått farliga kemikalier i varorna.

Men är det ens möjligt för en svensk regering att på egen hand gå fram med ett förbud?

– Sverige är en suverän stat och kan vidta vilka åtgärder vi vill. Men sen blir det en fråga om det är förenligt med internationella regler eller inte, säger Joachim Åhman, professor i internationell rätt vid Göteborgs universitet.

– Det finns tydliga begränsningar både i EU-rätten och i Världshandelsorganisationens regelverk, som alla medlemsländer är bundna till.

Ett svenskt förbud mot lågprisvaror från Kina riskerar alltså att stöta på patrull på flera håll.

– När det gäller handelspolitik så har EU exklusiv kompetens. Medlemsstaterna får inte vidta egna åtgärder. EU är en tullunion med en gemensam tulltaxa. Det ska inte skifta mellan medlemsstaterna hur handelspolitiken ser ut mot tredje land, säger Åhman.

– Om en stat inför vissa åtgärder kan det gå till EU-domstolen som kan konstatera att det strider mot reglerna.

Läs mer: Jobb till midnatt och minimal ersättning – sanningen bakom billiga Shein-kläder

Romina Pourmokhtari (L) har flera gånger hänvisat till ett franskt lagförslag som riktar sig mot nätföretag som likt Temu och Shein dagligen spottar ur sig tusentals nya produkter. Dessa ska dels förbjudas att marknadsföra sina varor i landet, och dels tvingas betala en straffskatt.

Men bara för att ett medlemsland agerat på egen hand innebär det inte att vägen för solospel ligger fri, enligt Åhman.

Oavsett om förslagen handlar om marknadsföringsförbud, avgiftsskatt eller importförbud kokar det ner till ett och samma problem.

– Att varuimport är en handelsfråga. Därför är det ytterst tveksamt om en enskild medlemsstat som Sverige ska agera ensamt på det området. Det är en fråga som i så fall bör hanteras inom EU, säger han.

Inom EU pågår just nu ett arbete med att reformera tullunionen och bland annat införa en gemensam tullmyndighet. Men arbetet tar tid.

När statsminister Ulf Kristersson talade inför riksdagens EU-nämnd i veckan betonade han Sveriges position som EU:s mest frihandelsvänliga land.

Hur rimmar det med ministerns förslag om att förbjuda import?

– Sverige har en lång tradition av att vara frihandelsvänligt. Det har vi ju visat i olika internationella förhandlingar så att den positionen är väl etablerad. Men det här är ett nytt fenomen och en speciell situation. Enskilda individer är importörer och importerar stora mängder vilket innebär stora problem att kontrollera varorna.

Share.
Exit mobile version