Våren står för dörren och det är inte bara marken som tinar upp utan även bostadsmarknaden, även om vi är långtifrån tidigare nivåer.

– Det finns ett uppdämt behov där många säljare och köpare inte kan vänta längre och måste agera, säger Claudia Wörmann som är boendeekonom på Hypoteket.

Hon skämtar om att budstrider påminner om dejting och uppmanar spekulanter att hålla huvudet kallt – och inte gå över lånelöftet.

– Man tycker att man träffat rätt, att allting stämmer och sedan kommer det någon annan och försöker lägga an på det här. Då kan många känna ”det här ska jag bara ha!”.

En typisk budsituation är att någon inledningsvis startar med höga belopp för att skrämma bort de andra.

– Men när de börjar höja med en nolla i stället för två kan det vara ett tecken på att det mattas av och då kan det vara läge att göra sista rycket.

Att vara offensiv kan fungera ibland, men i vissa fall kan återhållsamhet också löna sig, enligt Claudia Wörmann.

– Om någon höjer med 100 000 så höjer du med 10 000. Höjer de igen fortsätter du lika. Den trögheten är inte idealisk för säljaren men du kan tjäna på att hålla dig till små summor och ha full koll.

Finns det inte en risk att man uppfattas som svag då?

– Det kan man göra, men det är ingen som vet. Det är som att spela schack.

Ett alternativ är också att lägga ett så kallat villkorat bud.

– Om man själv inte orkar buda mer kanske man drämmer på med lite mer pengar eller lägger det sista man har och säger ”det här får ni om jag får skriva kontrakt nästa vecka”.

Lars-Johan Åge är ekonomiprofessor och expert på förhandlingar.

– Det bästa tipset för att vinna en budgivning är att undvika budgivning. Det andra är att stå vid sidan om så länge du kan, säger han.

Ett tips är att anmäla sig till budgivningen utan att lägga något bud för att iaktta hur de andra beter sig tills ett fåtal är kvar.

– Du kan få en känsla för prisintervallerna och hur de rör sig framåt. Vänta tills det är två kvar och var bestämd när du kliver in med minst 10 000 på lägenhet och 20 000 på villa. Visa att det finns resurser och att du kommer från ingenstans, då blir de förvånade.

Lars-Johan Åges råd är att ta reda på så mycket om möjligt om objektet innan visningen för att sedan kunna agera snabbt.

Ett villkorat bud kan sätta press på säljaren.

– Säg att det är en jättefin lägenhet och att du lägger ett bud direkt, men det gäller bara till klockan sex ikväll och om de tackar nej får ni ses på den ordinarie budgivningen.

Det kräver ofta ett lite högre bud, vilket kan vara värt om det är ditt drömhus, menar Lars-Johan Åge.

– Du får troligen betala lite mer men får det objekt du vill ha. Säljaren får kanske lite mer betalt men kan inte hålla på och rassla med budgivning i två veckor utan måste bestämma sig.

En av de största riskerna är att låta känslorna ta över och tappa greppet. Lars-Johan Åge förklarar att vi människor tenderar att se saker som våra när vi väl börjat buda, oavsett om det är en lägenhet eller en byrå.

– Vi känner att vi äger det här redan och då växer tävlingsinstinkten vilket gör att det finns en stor risk att man dras med och sedan sitter och tänker ”hur blev det såhär?”.

Ett sätt att inte hamna där är att skriva ned sitt maxbelopp på en lapp för att påminna sig själv.

Lars-Johan Åge betonar att det ibland inte enbart handlar om pengar, och att den bästa utkomsten är när båda parter kan känna sig nöjda.

– Säljaren kanske vill ha en snabb affär. Och om det är ett större objekt, kanske lite äldre människor som ska flytta, kan de vara noga med vem det är de söker. Säljaren bestämmer alltid vem som vinner, oavsett om du lägger högsta budet.

Att ta en promenad och titta på objektet innan, såklart under respektfulla former, kan också fungera.

– Tänk om säljaren är ute i trädgården och jobbar och frågar om du vill komma in och titta?

Annika Granath, fastighetsmäklare på Husman Hagberg på Lidingö, uppmuntrar spekulanter att höra av sig med frågor före visning.

Hon upplever att många fortfarande avvaktar på marknaden.

– Är du snabb kan det skrämma bort andra potentiella budgivare. Går det för lång tid mellan buden får man en känsla av att någon tvekar.

Ett tips är att inte lägga sin budgetgräns på en jämn summa.

– Man kan förslagsvis lägga sig på 25 000 över eftersom många andra också satt sin gräns där. Det sista budet kan vara skillnaden på en affär eller ej.

Vissa lägger så kallade dolda bud som riktas direkt till säljaren. Här vill Annika Granath se en ökad transparens och menar att det riskerar att skapa misstänksamhet hos övriga budgivare.

– Det skapar även ofta irritation hos säljaren, men visst har det hänt att vi sålt på dolda bud. Men vi försöker få dem som lägger dolda bud att lägga öppna eller villkorade bud istället för att skapa en trygg process för alla.

Experternas råd

Kom förberedd med lånelöfte

Ta reda på så mycket du kan om objektet innan visning, det ger dig ett försprång, och ha budgeten klar för dig. Försäkra dig om att banken ger lånelöfte och att det räcker till det objekt du budar på. Buda inte på objekt förrän du har ett lånelöfte.

Villkorat bud

Du kan lägga ett så kallat villkorat bud innan budgivningen där säljaren får en tidsfrist på sig att acceptera. Förutsätter att du har god kunskap om priserna i området för att inte landa fel.

Iaktta budgivningen

Du kan anmäla dig hos mäklaren för att uppdateras, exempelvis via sms, för att se hur budgivningen går utan att själv delta. På så sätt får du en känsla och insyn i beteendet hos dem du konkurrerar med.

Stora vs små bud

Ett större bud kan verka avskräckande men också leda till att du betalar mer. Mindre bud, eller små höjningar, ger dig mer kontroll men kan också öppna upp för fler budgivare.

Tappa inte huvudet

Det är lätt att tappa omdömet i en budgivning. Ha klart för dig innan var din gräns går och skriv gärna ned det för att förtydliga för dig själv.

Renoveringsobjekt

Om du budar på ett renoveringsobjekt bör du ha i åtanke att omkostnaderna för renovering, i form av hantverkstjänster och råvaror, stigit i pris.

Share.
Exit mobile version