Både amerikanska och israeliska medier har den senaste veckan förmedlat bilden av förhandlingar i Doha och Kairo som en potentiellt ”sista chans” att få ett avtal om vapenvila i Gaza. Den amerikanska utrikesministern Antony Blinken var inne på samma spår när han intervjuades av reportrar under sitt besök i Israel på måndagen.

– Det här är ett avgörande ögonblick – förmodligen den bästa och, kanske, den sista möjligheten att få hem gisslan, att få en vapenvila och att sätta alla på en bättre väg för att bestå fred och säkerhet, sade Blinken enligt AFP.

Mellanösternanalytikern Aron Lund håller inte med. Han säger att det är osannolikt att förhandlingarna om vapenvila skulle upphöra, även om man inte når en uppgörelse den här gången.

– Jag tror främst att man säger så för att bygga upp press på de inblandade parterna. Men om det här skulle gå i stöpet tror jag inte att USA tackar för sig och överger konflikten. Det är klart att man kommer att fortsätta.

Även Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitet och expert på Mellanöstern, tror på nya samtal och förhandlingar om en uppgörelse inte nås.

– Jag tror inte alls att det är sista chansen, och jag tycker faktiskt att det är lite fånigt av USA att presentera det så. Israel kommer naturligtvis göra allt man kan för att få hem sin gisslan alldeles oavsett utgången på den här förhandlingsrundan. Och på samma sätt kommer Hamas vilja ha betalt för gisslan. Det här spelet kommer garanterat fortsätta.

Efter ett tre timmar långt möte på måndagen uppgav USA:s utrikesminister Antony Blinken att Netanyahu stödjer USA:s nya förslag om vapenvila. Det nya förslaget ska vara en reviderad version av det så kallade 27 maj-förslaget, som president Joe Biden lade fram tidigare i år. De exakta detaljerna är ännu okända.

Förslaget ifrån maj består av tre faser, som inleds med ett sex veckor långt krigsuppehåll, frigivning av samtlig gisslan i Gaza i utbyte mot palestinska fångar i Israel och sedan permanent vapenvila med israeliskt tillbakadragande från Gaza. Senare har de israeliska kraven dock höjts, och Netanyahu har bland annat krävt att få ha kvar trupper i centrala Gaza och vid gränsen mot Egypten.

Den tidigare diplomaten och ambassadören Michael Sahlin beskriver förhandlingen som ”den kanske svåraste i förhandlingen om eldupphör i världshistorien”.

– Tricket i sådana här situationer är att man måste ha ett avtal där samtliga parter kan förklara sig som segrare. Men motsättningen i vad Hamas och Israel vill ha är så fundamental. Hamas vill överleva fysiskt, och Netanyahu vill överleva politiskt genom att utropa att han nått sina krigsmål, det vill säga att utrota Hamas.

Tror du att de pågående förhandlingarna är den ”sista chansen”?

– Nej. Helt enkelt eftersom det ju finns en verklighet även nästa vecka, och då är det lika viktigt som det är nu att undvika ett regionalt storkrig.

Share.
Exit mobile version