Krigen i Mellanöstern och Ryssland och ökad spänning mellan USA och Kina oroar världens investerare.
Presidentvalet i USA kan innebära politiska skiften som påverkar exempelvis beskattning, regleringar och stimulanspaket.
Ett tredje orosmoln är de höga aktievärderingarna. Börser världen över har haft en stark uppgång under de senaste åren, inte minst pådrivet av tekniksektorn i USA. Bolag som Apple, Amazon och Microsoft har sett sina aktiekurser skjuta i höjden, och vissa menar att dessa värderingar har nått ohållbara nivåer.
Höga P/E-tal, alltså förhållandet mellan aktiekurs och vinst, indikerar att marknaden förväntar sig fortsatt stark tillväxt, men den amerikanska ekonomin befinner sig snarare i en avmattning. Flera olyckskorpar ser tecken på en kommande börskrasch. De chefs- och sparekonomer som DN kontaktar tror mer på en justering av aktiemarknaden.
– Det är ganska stökigt generellt. Trots att det varit stora uppgångar genom åren så är börserna nervösa. Det finns frågetecken kring hur inflationsbekämpningen ska lyckas samt hur den geopolitiska situationen ska utvecklas. Börserna runt om i världen står på tå, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth, som befinner sig i Washington, pekar på risken att presidentvalets utfall inte accepteras.
– Det kan ta tid innan någon erkänner sig förlorad, säger Annika Winsth.
– Om Trump vinner kan det bli en mer expansiv politik på kort sikt, vilket borde gynna konjunktur och därmed börsmarknaden. På längre sikt kan det dock vara negativt om USA skuldsätter sig än mer, fortsätter Annika Winsth.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, understryker vikten av riskspridning.
– Är man äldre och nära pensionen kan man se till att ha en fördelning mellan aktier och räntor som man är bekväm med. Är man ung tycker jag man ska ha allt i aktiefonder, för är man långsiktig har man råd med upp- och nedgångar. Se till att ha tillväxtmarknadsfonder, Europafonder och Sverigefonder som komplement, säger Frida Bratt.
Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, menar att det blir allt viktigare med en diversifierad portfölj.
– En tekniktung portfölj på USA-börsen kan överskrida den initiala risknivån man har tänkt sig. Många sparare har också alltför lika fonder. Framöver finns det ett bättre läge för investeringar i småbolag, som kanske inte har fått den uppmärksamhet de förtjänar, säger Shoka Åhrman.
Läs mer: Följ utvecklingen i det amerikanska valet