Sedan i torsdags har Stockholmsbörsen backat kraftigt och många småsparare har börjat se över sitt innehav. Hos Avanza, som har runt två miljoner kunder, var det vid börsöppning på måndagen dubbelt så många köp- och säljordrar som vid öppningen i fredags.

– Det var lika mycket på köp- som på säljsidan. Det ska bli intressant att se vad som väger över under dagen, om folk ser ett bra köpläge eller säljer i panik, säger bankens sparekonom Philip Scholtzé.

Experter som DN pratat med är överens om att det bästa en småsparare kan göra i nuläget är att vänta ut stormen utan att försöka möblera om i sin aktieportfölj.

– En majoritet av svenskarna äger aktier eller fonder. Det är klart att en sån här nedgång påverkar, särskilt om man loggar in och ser röda siffror. Då kan det vara enkelt att tänka att man ska sälja av allt här och nu för att rädda det som är kvar. Men om du har en strategi som matchas med din risktolerans bör du sitta still i båten, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden, är inne på samma spår och avråder från att försöka pricka in marknadens skiftningar.

– Man ska inte försöka tajma marknaden. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det fungerar, säger han.

Han menar att många småsparare överreagerade när världens börser föll handlöst när coronapandemin slog till 2020. Därefter följde en kraftig börsuppgång som de som då hade sålt sina aktier missade.

– Ingen kan förutse sådana här ras, och ingen kan veta om det kommer börja stiga igen. Som småsparare kommer man alltid vara på efterkälken om man försöker reagera på det som händer, säger han och fortsätter:

– Man måste acceptera att man inte har kontroll. Ibland går börsen upp 10-15 procent och ibland rasar den med samma siffror.

Men att det pågår ett börsras nu kan ändå vara ett bra tillfälle att fundera över hur man har sina pengar placerade.

– När det sker sådant här så är det många som vaknar till och börjar fundera över sitt sparande. Får man ångest över börsraset är det en indikation om att man ligger fel, säger Patrick Siegbahn.

Enligt Patrick Siegbahn finns det vissa ”hygienfaktorer” i den privata ekonomin som man bör gå igenom innan man placerar pengar på börsen. Först bör man bygga upp en buffert för oförutsedda kostnader på 2-3 månadslöner. Därefter betala av eventuella lån- och krediter som inte har säkerhet. Sedan ska man fundera igenom om man har några större investeringsbehov, såsom en bilreparation, som kommer kosta inom de närmaste åren.

– Om man efter det har lyxproblemet att man har pengar över, då kan man placera dem på börsen. Då tror jag att risken att man får ångest när börsen backar blir mindre, säger han.

Den som har pengar till börsen bör ändå sprida ut sina innehav, gärna i globalfonder, istället för att satsa på enskilda aktier. Då blir svängningarna mycket mindre, men över tid kommer pengarna att växa, menar Patrick Siegbahn.

– Det blir inte lika spännande som enskilda aktier. Men att spara på börsen ska inte vara roligt, det ska vara som att titta på när färg torkar, säger han.

Läs mer: Ekonom: ”Risk för att vi ser en större nedgång”

Share.
Exit mobile version