Sommaren är för många förknippad med sol och semester – men också ökade utgifter. Medan vissa kanske redan spenderat mer än planerat står andra inför ännu obetalda semesterutgifter i form av räkningar och lån.

Faktum är att flera svenskar väljer att låna till semestern. I en undersökning från Nordnet i våras svarade var åttonde person mellan 18 och 29 år att de väljer lån för att finansiera sin semester.

Men lånen kan leda till höga kostnader som snabbt riskerar att skena iväg och Nordnets sparekonom Frida Bratt konstaterar att reklam om delbetalningar och snabba lån ökat under de senaste åren.

– Var åttonde person är en hög siffra med tanke på att det gäller lån som ofta har höga räntor. Det säger något om ett beteende som kommer ganska tidigt och ökar risken för att man ska fastna i en svår lånespiral, säger Frida Bratt.

I början av året presenterade även Länsförsäkringar en undersökning som visade att var tolfte barnfamilj tagit blancolån för att köpa något till barnen eller göra en aktivitet med dem.

För den som behöver sänka kostnaderna efter sommaren rekommenderar Frida Bratt en genomlysning av alla avtal som innebär fasta kostnader.

– När förhandlade du boräntan senast? Hur ser elavtalet och dina prenumerationer och försäkringar ut? Behöver du verkligen alla?

Gustav Almqvist, doktor i ekonomisk psykologi och forskare på Handelshögskolan i Stockholm, säger att sociala medier ökat pressen på oss att jaga den perfekta ledigheten.

– Vi påverkas socialt och kulturellt i vår konsumtion. Vi lägger en större andel av det konsumtionsutrymme vi har på upplevelser som semesternöjen och resande, säger Gustav Almqvist.

Han avråder starkt ifrån att låna för att få ekonomin att gå ihop.

– Vi människor har ganska svårt att förstå procent och räntor och det finns en utbredd okunskap som kan göra en mottaglig för den typen av marknadsföring. Det är lätt att underskatta risken för att det kan leda till ekonomiska följdproblem.

Hans råd är att först och främst försöka se över alla lån, betala av dem med högst ränta först och sätta upp en budget.

– Om det är jobbigt med en månadsbudget kan du göra en dagsbudget där du har ett antal hundra kronor om dagen, eller en veckobudget, då det blir ett mindre projekt.

Gustav Almqvist flaggar samtidigt för att ekonomin, även om räntorna verkar vara på väg ned, fortsatt kommer vara utmanande för hushållen en tid framåt.

– Vill man unna sig något extra eller vet att det gick åt mycket pengar i sommar kan det vara en god idé att börja spara ihop till nästa semester redan nu.

Relativt små skulder kan snabbt växa sig stora och en tredjedel av de skulder som inkommer till Kronofogden ligger på runt 800 kronor, enligt myndigheten.

Den som känner att skulderna är övermäktiga kan vända sig till en kommunal skuldrådgivare för att få hjälp att hantera situationen.

I Västerås kommun kan man bland annat träffa Cristina Raquette.

– För de personer som har lånat pengar till semester brukar det vara en fördröjning på några månader innan man kommer till en situation där det inte längre går att betala på alla sina lån och utgifter i hushållet, säger hon.

Elin Håkansson, skuldrådgivare i Uppsala, berättar att allt fler bostadsägare söker hjälp eftersom de inte längre kan betala sina räkningar.

I år har samtalen ökat jämfört med förra året.

– Under juli månad hade vi en 40-procentig ökning av telefonsamtal till oss där personer ringer och är oroliga för sin ekonomi. Det är bekymmersamt, säger Elin Håkansson.

Så får du ordning på ekonomin efter semestern

● Gå igenom fasta och löpande kostnader för att se vart pengarna tar vägen. Se om du kan omförhandla eller avsluta avtal och prenumerationer. Jämför och se om det finns bättre alternativ. Här ingår bland annat räntan på bolånet, försäkringar, elavtal, gymkort och streamingtjänster.

● Gör en månadsbudget där du planerar in dina utgifter och hur mycket du får konsumera. Dela upp budgeten på dags- eller veckobasis om det känns lättare.

● Finns det billigare eller gratis aktiviteter eller tjänster du kan byta till? Ett dyrt gymkort kanske kan ersättas med utegym istället.

● Skippa utelunch och ta med matlåda. Storhandla, gör storkok och handa ingredienser efter säsong.

● Inför köpstopp för kläder och prylar du inte behöver. Rensa förråden och se om du kan sälja av saker du inte använder.

● Börja spara till nästa semester och saker du vill göra redan nu genom att lägga undan en viss summa i månaden.

● Sträva efter att ha en buffert på runt tre månadslöner på ett sparkonto för att kunna täcka oförutsedda kostnader eller aktiviteter.

● Ta hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare om du behöver. Det är kostnadsfritt och de kan hjälpa till med planering och hantering av skulder.

Share.
Exit mobile version