Riksbanken har sänkt sin styrränta för första gången på över åtta år och flera banker har redan hängt på med bolåneräntorna. Nordea var först ut knappt 20 minuter efter Riksbankens besked och Swedbank har gjort detsamma.

– Inom en vecka, eller redan på måndag kanske, så har nog alla stora banker sänkt sina räntor, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajter Compricer.

Den naturliga följdfrågan är då med hur mycket. En del aktörer har redan sänkt den rörliga bolåneräntan inför beskedet och om det innebär att justeringen efter dagens besked blir mindre eller uteblir helt är svårt att säga, enligt Sahlberg.

– SBAB till exempel har redan sagt att de har fått lägre upplåningskostnader och sänkt med 0,3 procentenheter i år. Så det är svårt att veta hur de kommer agera, antingen blir det mindre på grund av det eller så fortsätter de.

Överlag tror hon att vi kommer se sänkningar med 0,15–0,20 procentenheter på de flesta så kallade listräntorna, de som anger vad kunderna erbjuds innan rabatter.

Men det viktiga är att hålla koll på vad den verkliga räntan som erbjuds är.

– Det mest intressanta nu är att se vad kunderna faktiskt kommer att få den närmsta månaden. Man kan se att rabatterna har blivit större och större de här senaste åren men det är möjligt att de blir lite mer restriktiva med det när de sänker listräntorna nu, säger Christina Sahlberg.

En sänkt ränta med 0,15–0,20 procentenheter skulle innebära en lättnad med ungefär 2 500 kronor om året per lånad miljon.

– Det är ganska lite. Det här är en signal om att man är på väg åt rätt håll men man ska inte ta på sig partyhatten och börja spendera för det, säger Sahlberg.

När året är slut däremot tror hon att bolåneräntorna kan ligga närmare en procentenhet lägre än vad de gör i dag, förutsatt att prognoserna om ytterligare räntesänkningar slår in.

– Då börjar det ändå märkas på riktigt. Men precis som i alla ekonomiska prognoser så är det så otroligt mycket som påverkar vad som kan hända, så därför ska man vara lite försiktig.

Både Nordea och Swedbank sänkte på onsdagsförmiddagen sina rörliga bolåneräntor med 0,25 procentenheter, vilket är i nivå med Riksbankens sänkning. Men det är inte givet att alla kommer göra så tror Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

– Även om bankerna har gjort vinster de senaste åren och det är en sektor som har gynnats av de höga räntorna så har ju faktiskt bruttomarginalen på bolån varit sjunkande. Här har de en möjlighet att ta igen det genom att inte sänka lika mycket som Riksbanken gör.

Vad har vi för boräntor i slutet av året?

– Om man utgår från att Riksbanken fortsätter med 0,25-sänkningar som i dag, och att bankerna följer dem, då börjar det hända saker på riktigt mot slutet av året. Då kan det handla om flera tusen kronor i månaden för bolåntagare, säger Shoka Åhrman.

Hos alla storbanker ligger räntorna för bundna lån i nuläget lägre än på lånen med rörlig ränta, men det måste inte vara ett bra argument för att binda sitt lån understryker Shoka Åhrman.

– Jag skulle säga att man ska ha en viss tillförsikt med att binda med tanke på att Riksbanken så tydligt kommunicerar att det antagligen blir ytterligare två sänkningar under andra halvåret. Ska man binda ska man kanske inte göra det på de längre bindingistiderna i alla fall.

När bolåneräntorna började stiga för ungefär två år sedan var många kritiska till att sparräntorna till en början inte steg i samma takt, men nu går det att få omkring 4 procents ränta på konton med rörlig ränta.

Shoka Åhrman hoppas att sänkningen av sparräntorna dröjer på samma sätt som höjningen gjorde.

– Förhoppningen är att inlåningsräntorna dröjer mer. Man vill ju att hushållen ska spara och framför allt nu när hushållen har haft höga utgifter och naggat på sparandet så vill man ju för att inlåningsräntorna blir kvar för att man ska komma igång med sitt sparande igen, säger hon.

Christina Sahlberg tror att det kan vara läge att binda upp sina sparpengar innan bankerna sänker räntorna på sparkonton.

– Det var ju länge sedan vi hade så höga sparräntor, och det är just för att styrräntan är hög. Men när den sänks så kommer sparräntorna att sänkas. Just nu kan man binda på ett par år och få samma ränta som på ett rörligt konto så om man vet att det är pengar som ska sparas på lång sikt så är det nog inte fel att binda en del av pengarna nu, säger hon.

Länsförsäkringar fastighetsförmedling har tittat på bostadspriser och belåning i olika delar av landet och var räntesänkningen ger mest lättnad i plånboken. Vd Marcus Svanberg konstaterar att Stockholmarna hör till vinnarna på dagens besked.

– Mest jublar så klart de som har stora bolån eller planerar att köpa bostad i de dyraste områdena, och då är det storstäderna med Stockholm i spetsen som har högst priser och högst belåning. Så det är nog där köpare och bostadsägare är som gladast just nu, säger han.

Det har varit stiltje på bostadsmarknaden en tid med färre affärer, ett växande utbud och köpare och säljare som inte har kunnat mötas. Men sjunkande räntor tror man kommer sätta fart på marknaden.

– Det här beskedet var rätt väntat så just det kommer inte leda till någon rusning i priserna, men tillsammans med de ytterligare sänkningarna som Riksbanken har flaggat för kommer det göra att priserna successivt stiger. De rusar kanske inte för det är fortfarande stort utbud, men fler affärer och långsamt stigande priser kan man vänta sig under året.

Läs mer: Så påverkas dina bolån

Läs mer: Sverige först ut i räntesänkningståget

Share.
Exit mobile version