Över 150 000 svenskar har någon gång gått ledarskapskursen UGL, som står för Utveckling av grupp och ledare. Den pågår i fem dagar inom en isolerad grupp och målet är att ge deltagarna nya självinsikter.
Med sina många deltagare är den Sveriges mest populära chefsutbildning, enligt tidningen Chef. Men meningarna går isär om huruvida den faktiskt leder till bättre ledarskap.
– Min huvudsakliga kritik mot den är att den går för långt. Den utmanar människors integritet, säger organisationsforskaren Louise Bringselius som själv gick kursen 2010, delvis för att få bättre förståelse för den som forskare.
Hon reagerade särskilt på att ledarna beskrev kursen som ett socialt experiment.
– Upplägget på utbildningen byggde kring att vi skulle kommentera varandra. Det blev lite ”Robinson” av det hela. Alla var välartade och extremt noga med att bli gillade av varandra. Det skapade ingen trygghet, bara rädsla.
Teresa Söderhjelm har en annan bild. 2018 skrev hon sin doktorsavhandling om UGL samt ledarskapsutbildningen UL. Hon insamlade data om deltagarna och deras medarbetare innan de gått utbildningen, sex månader efter och två till tre år efter avslutad kurs.
– Vår grundhypotes var att vi inte skulle se en förändring, men det gjorde vi. Vi såg en statistisk signifikans för en förändring åt det positiva. Både ledarna men främst medarbetarna tyckte att det blev bättre. Ledarna blev bättre på att visa omtanke, blev tydligare och mer inspirerande.
I några fall hade kursen påverkat deltagarna negativt. Den hade gjort dem mer osäkra.
Teresa Söderhjelm känner igen kritiken mot UGL men poängterar att utbildningen förändrats över tid.
– I början när konceptet kom hit från USA kan jag förstå att det var mycket, det var inte ”ö-råd” men nästan. Så är det inte i dag.
Ledarskapsutbildningar
Ledarskapsutbildning är ett samlingsbegrepp för utbildningar som på ett eller annat sätt berör vad det innebär att vara ledare. Bland de två mest populära kurserna finns UGL och UL.
Många ledarskapskurser arrangeras privat och en dryg veckas utbildning kan kosta runt 20 000 kronor, enligt prisexempel från sajten Utbildning.se.
Utbildningarna är viktiga för det svenska försvaret. Samtliga militära chefer, samt många civila chefer på olika nivåer, har någon gång gått en ledarskapsutbildning. Försvarsmakten bedömer att intresset är fortsatt stort för utveckling inom området.
Källa: Tidningen Chef, Utbildning.se och Försvarsmakten
Ingen av de chefer som intervjuades två år efter avslutad kurs hade fått någon uppföljning från arbetsplatsen efter att de kom hem från kursen.
Det är en del av ett större problem, säger Louise Bringselius som tycker att flera ledarskapskurser borde bli bättre på att följa upp deltagarna.
– Jag upplever att det finns väldigt många bra utbildningar där man lyssnar på individen och ser till det stora sammanhanget. Problemet uppstår när cheferna kommer hem. De får inte alltid gehör för det de behöver för att lyckas framåt. Kursen blir en isolerad händelse.
Snart ska hon själv leda en kurs i egen regi, för första gången. Det är inget som påverkar trovärdigheten i hennes kritik, tycker hon.
– Jag har varit öppen kritisk mot UGL sen innan jag beslutade att hålla i den här kursen.
Även om Teresa Söderhjelm och Louise Bringselius står på motsatt sida i sin kritik av UGL förenas deras åsikter på flera plan. Båda är till exempel överens om att det överlag finns för lite forskning om utbildningarna.
– Det finns otroligt mycket forskning kring ledarskap men inte specifikt kring ledarskapskurser. Incitamenten för att beforska ledarskapsutbildningar är för få, säger Teresa Söderhjelm.
Kan både stjälpa och hjälpa
En bra kurs…
Louise Bringselius: ”…är sammanlänkad med verksamhetsutvecklingen och är situationsanpassad. Den respekterar deltagarnas integritet och känsloliv. Den är forskningsförankrad.”
Teresa Söderhjelm: ”…låter dig diskutera saker som är relevanta för dig i din egen yrkesroll och hjälper dig att utvecklas i din roll som ledare.”
En dålig kurs…
Louise Bringselius: ”…är självcentrerad och får ledarna att enbart fokusera på sig själva och sitt känsloliv. Den respekterar inte människors integritet. Den är standardiserad och utgår från samma mall för alla. Den är avskuren från deltagarnas vardag.”
Teresa Söderhjelm: ”…bygger enbart på lite teori men bottnar inte i hur du kan jobba med dig själv.”