Svenskarna Johan Floderus och Saeed Azizi har släppts från iranskt fängelse, som en del av en utväxling mot folkrättsbrottsdömde Hamid Noury.

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, är inte överraskad över att Sverige till slut gick med på ett utbyte.

– Den svenska regeringen har uppenbart försökt med tyst diplomati ett bra tag, kanske med hjälp av EU-representanter, för att få hem våra medborgare utan motprestation. Men nu har det gått så väldigt lång tid och regeringen insåg att man fick bita i det sura äpplet, säger han.

Bring menar att regeringen fick acceptera att svensk lagstiftning inte respekteras och göra avkall på vår suveränitet vad gäller rättsväsendet. Samtidigt är utbytet bekymmersamt eftersom det ger en signal till länder som Iran att kidnappning av andras medborgare är en lönsam verksamhet.

– Regeringen har försökt undvika att ge en sådan signal till den här typen av skurkstater. Men till slut – när försöken med tyst diplomati utan motprestation misslyckats – har man prioriterat frågan om svenska medborgares liv och väl. Det tycker jag var rätt beslut.

Samma slutsats drar Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

– Signalen är tydlig – Irans strategi, att ta gisslan och sätta press, fungerar, säger han och menar att det finns risk för samma sak i fortsättningen.

Däremot tycker Bring att det är förvånande att Sverige fick två fångar mot en. Det kan vara kopplat till att Hamid Noury är så betydelsefull för den iranska regimen.

– Han är en man som stöder regimen, som är en del i regeringen breda nät. De ser honom som en av dem, inte vilken medborgare som helst. Jag tror att det förklarar att vi fick två personer som reste hem till Sverige i stället för en.

Samtidigt hade han helst sett att även den svensk-iranska läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali ingick i bytet, men tror att det fallet skiljer sig från de andra, även om han inte vet hur.

– Jag tror att iranierna ser med större allvar på Djalali.

Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram säger att Sverige har spelat ut sitt ess i rockärmen. Att få hem Ahmadreza Djalali kan nu bli svårt.

– Så vitt jag förstår var Noury det bästa kortet man hade. Det är svårt att se vad Sverige i övrigt har att erbjuda Iran för att få hem honom. Eller så är de fast övertygade om att Djalali är en spion och kommer därför inte kommer släppa honom.

Said Mahmoudi väntade sig inte att Ahmadreza Djalali skulle ingå i fångutväxlingen.

– Han greps 2016 när relationen med Iran var helt normal så det var inte frågan om ett gisslantagande för att sätta press på Sverige. Troligen kan man inte sätta honom i samma fack som Floderus som väldigt tydligt var tagen gisslan.

Oman var medlare i fångutväxlingen vilket kan vara ett symptom på att relationerna mellan Iran och Sverige har försämrats under senare år. Bland annat kan rättegången mot Hamid Noury och anklagelserna om att Iran lejer kriminella gäng i Sverige för att utföra terrordåd ha påverkat relationen, säger Said Mahmoudi.

– Medlare används vanligtvis när parterna inte kan prata med varandra så jag gissar att det beror på att relationerna mellan Sverige och Iran försämrats ordentligt på sistone.

Många iranska flyktingar i Sverige har engagerat sig starkt för att ställa Noury inför rätta och enligt Rouzbeh Parsi kommer beskedet väcka hela spektret av känslor hos svensk-iranier.

– Det var inte han som var hjärnan bakom 1988 utan den man kunde komma åt, så de kanske tycker att det är symboliskt viktigt att han blivit dömd och då inte vill se honom frisläppt, säger Rouzbeh Parsi.

– Sen finns det de som tycker att det viktigaste var att han blev dömd men att det i sin tur inte nödvändigtvist behöver stå i vägen för arbetet med att få loss oskyldiga svenskar i Iran.

Hamid Nourt återvänder nu hem till Iran och enligt Said Mahmoudi, på Stockholms universitet, kommer han få ett varmt välkommande.

– Jag utgår från att han kommer hem som en hjälte. Han kommer välkomnas med applåder.

Läs mer:

Floderus och Azizi är på väg hem – utväxling mot folkrättsbrottsling

Djalalis fru: Politikerna har förstört vår familj

Barbro Hedvall: Nu manövrerar äntligen Sverige med djävulen – men var är Djalali?

Share.
Exit mobile version