Under sommaren får vi plötsligt mer tid: när inte skola, jobb och fritidsaktiviteter pockar på vår uppmärksamhet.

Det gör att skärmtiden för både barn och vuxnas ofta går upp, enligt Lisa Thorell, professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet.

Samtidigt vet vi att för mycket tid framför skärmar inte är bra, och kan leda till alltifrån sämre sömn, till stillasittande, övervikt, låg självkänsla, osunda kroppsideal och beroendeproblematik.

– Om små barn tittar mycket på skärmar kan språkutvecklingen påverkas, och om man använder skärmar för att trösta små barn utvecklas inte deras emotionsreglering på samma sätt som hos andra barn, säger Lisa Thorell.

Sommaren kan vara en bra tidpunkt för den som vill få till en förändring när det gäller skärmanvändandet, enligt Thorell.

– En semester kan vara en nystart, där man tar tag i någonting. Det kan vara att försöka minska på skärmanvändandet, eller kanske till och med ta bort det helt under vissa tider eller vissa dagar.

Första steget kan vara att fundera över hur man vill att sommaren ska se ut. Man kan tänka över vad familjen vill få ut av sina veckor tillsammans, tipsar Anett Sundqvist, forskare vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande samt biträdande professor vid Linköpings universitet.

– Ska vi börja morgonen med att titta på Sommarlov, och sedan bestämma att vi stänger av? Om man har bestämt det i förväg, tillsammans med barnen, så slipper man tjatet. Då har man en regel och en struktur, säger hon.

Ett misstag som många föräldrar gör är att ta bort skärmen, utan att ersätta den av något annat, enligt både Thorell och Sundqvist.

– Det är inte så lätt för barnen att ha all tid i världen. Då kanske vi vuxna säger ”det är bra att ha tråkigt”. Men det är ju ingen som tycker det, säger Anett Sundqvist.

– Jag tror inte alls på det här att ”bara barn har tråkigt så kommer de hitta något att göra.” Det gör inte barn som är vana vid att ha mycket skärmtid. De kommer bara sitta och tråna efter skärmen. Som förälder måste man hjälpa dem att hitta andra aktiviteter, säger Lisa Thorell.

Ett konkret tips som kan gå hem hos barnen är att man som vuxen funderat ut i förväg några tänkbara aktiviteter, och låter slumpen avgöra.

– Kanske kan man ha en tärning, där alla siffror innebär olika aktiviteter. En tvåa? Ja, då ska vi gå till lekparken, tipsar Anett Sundqvist.

Under regniga dagar kan det vara en utmaning att hålla fast vid det man bestämt i förväg om sommarens skärmtid.

– Det viktigaste är att fundera igenom innan, så att man inte står där och är skittrött och inte har någon bra strategi för vad man kan göra. Se till att ha regnkläderna redo, och ha funderat ut några olika aktiviteter i förväg, säger Anett Sundqvist.

Fakta.Anett Sundqvists skärmtips inför sommaren

• Börja inte med att fundera över hur ni ska klämma in en eller två timmars skärmtid om dagen. Börja i stället med att lägga in andra saker som ni vill göra, och se om det, kanske, blir någon tid över för skärmen.

• Att bara ta bort skärmen är inte bra i sig självt. Det är vad du lägger till i stället för skärmen som är det bra.

• Skapa en hemlig regnlåda som barnen bara får ta fram när det regnar.

• Stirra dig inte bara blind på skärmtiden. Vad barnen tittar på är också viktigt. Vi har exempelvis sett i många studier att de mer pedagogiska programmen är bättre för barnens inlärning och språkliga utveckling.

• Tänk på att om du ger ett litet barn som gråter och skriker mobilen, så blir barnet tyst för stunden. Men du lär samtidigt barnet den strategin för att hantera sina känslor. Det blir en kortsiktig lösning.

• Håll fast vid det du bestämt. Det kommer inte gå att undvika konflikter helt, men man får tänka att det är det bästa för barnen i längden.

En hemlig regnlåda. Det är ett annat tips för dagar när vädret inte är på topp.

I lådan kan den vuxna samla roliga saker. Det kan vara färgpennor, ritblock, pyssel, lappar med aktiviteter att göra tillsammans eller små spel. När regnet vräker ner får barnen ta fram lådan – och välja en sak, tipsar Anett Sundqvist.

– Min mamma gjorde det för mig, och jag gjorde det för mina barn. Barnen älskade det: åh, det regnar i dag. Nu får vi öppna lådan! Man får bara ta fram en sak, att göra något kul av tillsammans.

Sommaren kan även innebära långa resor. Då är det lätt att skärmarna åker fram. Här finns det två vägar att gå, enligt Sundqvist. Antingen bestämmer man att det är okej att titta, eller så får man leta efter andra saker att göra.

– All skärmtid behöver inte nödvändigtvis försvinna. Man kan med gott samvete säga att det här gör att vår resa blir lättare, vi bestämmer att man får titta. Eller så bestämmer man att man inte får det. Då får man hitta på någon aktivitet att göra istället: kanske sjunga, eller titta vad man ser utanför fönstret.

Fakta.Rekommendationer om skärmtid

0-2 år: Barn som är yngre än 2 år ska helst inte använda skärmar alls. Men det kan vara okej att ha ett videosamtal med en släkting, eller att titta på foton med en vuxen.

2-5 år: En bra tumregel är max en timme skärmtid per dag.

6-12 år: En bra tumregel är max en till två timmar skärmtid per dag. Skolarbete ingår inte i den tiden.

13-18 år: En bra tumregel är max två till tre timmars skärmtid per dag. Skolarbete ingår inte i den tiden.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Om man umgås flera familjer tillsammans, till exempel i en sommarstuga, kan ett problem vara att familjer har olika regler för skärmtid. Då kan det vara idé att prata igenom hur man vill göra i förväg, och hitta en kompromiss.

Oftast blir det annars familjen som har mest skärmtid som sätter normen, enligt Lisa Thorell.

– Det är lite synd. Jag hade önskat att det var tvärtom: att familjer som har mycket skärmtid tar chansen att försöka minska ner barnets skärmtid när de är med familjer som har mer strikta regler. Det är jättebra för barnet att se att man inte behöver sitta med skärmar hela tiden.

Oavsett hur mycket man som förälder låter sitt barn använda skärmar under sommaren är det viktigaste trots allt att man engagerar sig i sitt barn, understryker Anett Sundqvist.

– Alla studier visar att det man ska prioritera upp, speciellt med de yngre barnen, är att man tittar tillsammans, och kan reflektera över det man sett.

– Om barnet älskar ett visst spel, så kan man spela tillsammans med barnet. Det viktigaste är att man umgås och samtalar om det man gör. Det bygger förtroende och främjar barnets utveckling, säger hon.

Fakta.Lisa Thorells skärmtips för inför sommaren

• Gör en mediaplan. Om du har ett äldre barn kan diskutera reglerna för skärmtid under sommaren tillsammans med barnet.

• Titta tillsammans. Pausa och ha en interaktion om det ni ser.

• Låt inte barnet svajpa. Om vi vänjer oss att byta aktivitet så fort det vi tittar på blir aningen tråkigt så tränar vi inte vår koncentrationsförmåga och då blir det svårare att lyssna på läraren i skolan eller fokusera på en bok sedan.

• Multitaska inte. Om ni tittar på en film, lägg undan era mobiltelefoner. Då lär sig barnen att koncentrera sig på en sak.

• Fundera om ni kan göra något bra av skärmanvändandet. Barn kan till exempel hitta recept på Tiktok, som man sedan kan laga tillsammans. Då blir Tiktok en källa till information, istället för att ge osunda skönhetsideal.

• Tänk på att barn under två år inte ska använda skärmar överhuvudtagen, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är helt enkelt inte bra för barnets utveckling. Jag ser gärna att man väntar ännu längre om det går.

• Barn blir lättare beroende av skärmar än vuxna. Om man vill minska ner tiden framför en skärm måste man förstå att det kommer att möta motstånd till en början.

• Föräldrar till barn med särskilda behov kan ha extra svårt att hantera skärmtid. Känn dig inte misslyckad om det blir mer tid framför tv:n eller paddan än du velat. Samtidigt ska man vara medveten om att barn med särskilda behov har lättare att hamna i ett beroende. Det är en svår balansgång. Ta hjälp av din partner eller vänner för att få stöd.

Läs mer:

Minska barnets skärmtid – på ett hållbart sätt

Lisa Magnusson: Är Unicefs nya rapport skriven av ett barn?

Share.
Exit mobile version