Under hösten började räntorna att sjunka och vintern har så här långt varit hyfsat mild, med relativt låga elpriser som följd. Men många hushåll går likväl in i det nya året med tomma plånböcker när decembers alla firanden är avklarade.
Så hur ska man lägga upp hushållsekonomin 2025?
Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér konstaterar att det viktigaste, som alltid, är att se över sina utgifter och att göra en ordentlig budget. Vid sidan av dessa klassiska spartips finns det vissa saker som är extra viktiga att ha koll på just i år.
– Är det någon gång du ska se över dina försäkringar, så är det 2025. De som gör det kommer att kunna spara tusenlappar, säger Magnus Hjelmér.
Enligt Magnus Hjelmér blir försäkringarna ovanligt viktiga i år eftersom bolagen ännu inte har justerat sina priser för att kompensera för de senaste årens kostnadsökningar. Med största sannolikhet kommer de dock att göra det nu.
– Försäkringspremierna har inte ökat i samma takt som inflationen, men nu är risken stor att försäkringsbolagen hämtar hem detta och att 2025 års premier därmed blir betydligt dyrare, säger han.
Allra viktigast är att se över hem- och bilförsäkringen, menar Magnus Hjelmér. Hans rekommendation är att man kollar upp när under året ens nuvarande avtal löper ut, och att man i god tid innan dess börjar jämföra erbjudanden hos olika försäkringsbolag.
Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen, rekommenderar ett buffertsparande som motsvarande två till tre månaders nödvändiga utgifter.
Hon varnar samtidigt för aktörer som lockar med högre avkastning men saknar skydd.
– Det kan betyda högre räntor men också högre risk. Bufferten ska vara på ett sparkonto med fria uttag och så hög ränta som möjligt med insättningsgaranti.
Moa Langemark konstaterar att ekonomin ser ljusare ut för hushållen 2025 i och med att inflationen sjunkit och bolåneräntorna kommit ned.
– Men många hushåll bor i hyresrätter och de gynnas inte direkt av räntesänkningarna. Vi har sett historiskt höga hyreshöjningar under 2024 och 2025.
Det finns samtidigt en geopolitisk osäkerhet, exempelvis kring Trumps handelspolitik och pågående konflikter, vilket påverkar både svenska företag och börsen.
– Avkastningen på börsen har historiskt varit runt 7 procent per år. Ha en god riskspridning, månadsspara och var långsiktig med dina pengar. Det ska vara pengar du inte behöver inom 5-10 år, tipsar Moa Langemark.
En rad nya finansiella förändringar träder i kraft i år, och sparande på upp till 150 000 kronor i ISK och kapitalförsäkringar blir skattefritt. En annan del är att ränteavdraget på lån utan säkerhet trappas av, vilket kan öka trycket på nuvarande låntagare.
Rebecka Svensson, vice ordförande för Yrkesföreningen för budget- och skuldrådgivare i kommunal tjänst, säger att många som hamnat i skuldfällan fortsätter att låna av rädsla för att annars hamna hos Kronofogden.
– Vi ser att de som får en tajt månad och redan har lån och krediter sedan innan är benägna att ta ännu mer lån för att täcka upp det tillfälliga underskottet. Det är bland det sämsta man kan göra.
Rebecka Svensson ger rådet att om möjligt försöka tajta till budgeten för att betala av mer på lånen än det minimum som bolagen föreslår.
– Man betalar ofta några hundralappar på en kredit för att hålla den flytande, men det löser inte skuldsituationen att betala så lite som möjligt varje månad. Var mer aggressiv i din betalning om det finns möjlighet.
Hon betonar att mycket också handlar om psykologin bakom finansiell ångest.
– Man vet att ekonomin är dålig men vågar inte riktigt titta på det. Att bara sammanställa ekonomin eller prata med vänner och bekanta är redan ett stort steg på vägen.
Experternas tips för ett finansiellt välmående 2025
Se över dina utgifter
Kartlägg hur du gör av med pengar. Se över dina kontoutdrag och fakturor
för att hitta kostnader att dra ned på. Det kan exempelvis vara abonnemang, utgifter för saker du inte använder eller onödiga försäkringar. Undvik impulsköp genom att exempelvis radera dig från reklamutskick från företag. I just januari kan oväntade årsavgifter dyka upp, se till att inte missa dem.
Gör en budget
Konsumetverket.se har ett verktyg som kan hjälpa dig att skapa en budget. Många banker har enklare Excel-snurror som man kan använda för att få koll på ekonomin. Om januari är extra tuff, så gör med fördel en veckovis budget. På det sättet är det lättare att hålla koll på – och vid behov justera – utgifterna.
Säkra en buffert
Ha en summa motsvarande två till tre månaders nödvändiga utgifter
på ett lättillgängligt konto som täcker utgifter för det oväntade. Lägg inte hela din buffert på börsen eller i sparformer som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin.
Betala av så mycket som möjligt
Om du måste välja att betala fakturor eller att spara, så prioritera alltid avbetalningarna. Men se till att komma igång med sparandet igen så fort alla krediter är betalda. Om du har pengar över, betala av så mycket som möjligt på och prioritera eventuella lån med högre räntor för att undvika att fastna i en negativ avbetalningsspiral.
Ta hjälp
Vänd dig till en budget- och skuldrådgivare i din kommun om det känns övermäktigt. Kontakta de bolag du är skyldig pengar för att göra upp en avbetalningsplan.
Läs mer:
Experternas formel för att bli rik på aktier
Så blir din skatt 2025 – se skillnaden mot 2024