Aktiehandeln på alla asiatiska börser föll mer eller mindre handlöst när de öppnade på måndagen och den utvecklingen spås ske även i övriga världen – Stockholm öppnade med nästan 8 procent ner. Nordeas chefsekonom Annika Winsth kallar händelseutvecklingen dramatisk, men påpekar samtidigt att de orsakande tullarna inte var oväntade från den amerikanska administrationen.

– Det är den dramatiken som marknaden nu tar till sig. Hittills har man kanske trott att det varit fråga om något slags hot, att det skulle leda till förhandlingar. Men det här är något helt annat, nu är det riskaversion som gäller, säger Annika Winsth.

Med det begreppet avser hon att ingen i nuläget vill satsa på risker: börs är risk och då säljer man sina aktier, dollar är en risk och då säljer man sina dollar. Med en svag konjunktur kommer då räntor med längre löptid ner.

– Det vi ser nu är så allvarligt att investerare runtom i världen inte vill hålla risker och det får de här negativa konsekvenserna för börsen. Om det inte blir förhandlingar eller någon påtaglig mildring kommer ekonomin att drabbas mycket allvarligt, säger Annika Winsth.

En stor del av de svenska pensionspengarna är investerade i USA och det kapitalet vill nu därifrån. Historiskt och vanligtvis brukar man köpa dollar i osäkra tider, men USA:s agerande kastar nu om det normala.

Hur påverkas gemene man?

– Problemet är att vi inte vet. Helt avgörande är vad eventuella samtal leder till. Ska tullavgifterna vara på de här nivåerna eller är det bara för en kort tid? Om det ska ligga såhär får vi räkna med att många länder går in i recession. Det rör sig om en handel som utvecklats i decennier och som inneburit att alla fått mer, men som nu fullständigt slås sönder, säger Annika Winsth.

– Något jag nämner mycket i det här är att man måste vara ödmjuk. Vi har inte en aning och då gäller det att ha marginaler, oavsett om det är hushåll eller företag, så att man själv kan välja och inte sätta sig i för stora risker – det kan vara förödande.

Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg spekulerar att USA självt riskerar att hamna i recession.

– Trump har vänt uppochner på en massa sanningar som vi tagit för givna. Han bedriver en väldigt destruktiv politik som kan öka inflationen och arbetslösheten. När USA först införde tullarna och Kina svarade med motåtgärder såg vi att marknadsräntorna gick ner, säger Stefan Westerberg.

– Om man då ser det som två vågskålar där inflationen ökar i det ena scenariot så att centralbanken Fed måste höja räntan. Men tullarna kan också leda till en försämrad ekonomi så att Fed måste sänka räntan och vi såg ju alltså att marknaden gjorde bedömningen att risken för recession är större.

Westerberg väntar sig nu motåtgärder från EU och andra aktörer – han hoppas att de ska vara precisionsorienterade till skillnad från de svepande från USA – och Swedbanks prognoschef Andreas Wallström anser att Riksbanken måste agera.

– Utsikterna för en snar återhämtning i svensk ekonomi grumlas ytterligare av global osäkerhet och tullar som kommer att slå mot svensk export. Därutöver ser vi ett svagare inflationstryck, säger Andreas Wallström i ett pressmeddelande där han föreslår ännu en sänkning av styrräntan till 2 procent

Som Winsth ser det tycks Trumps tullnivåer vara mer eller mindre slumpmässigt satta. Möjligen har han tittat på den reella handelsbalansen och inte tagit med något annat i sina kalkyler.

– Det är ett mycket märkligt sätt att resonera och något vi aldrig sett tidigare i modern tid – de som säljer mer än vad de köper av USA ska straffas. Det slår helt förfärligt mot vissa länder även om det i de asiatiska ländernas fall är sådana som han vill ha höga tullar på. Det finns inget bra i det här, inget klokt, säger Annika Winsth.

Det kaotiska läget i världsekonomin har väckt ett oväntat önskemål från henne:

– Det låter ju helt absurt, men det är inte utan att jag som ekonom sitter lite och önskar att den amerikanska ekonomin tvärnitar. Det är galet, men då kommer protesterna och det kanske skulle kunna få Trump att ändra sig.

Share.
Exit mobile version