Användningen av lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare, vilket ställer till problem. För många av flaskorna dumpas i de vanliga soporna och hamnar i fjärrvärmeverkens förbränningspannor, där de exploderar i hettan och orsakar kostsamma produktionsstopp. Risken finns också att personal ska träffas av en exploderande tub som krossar ett synglas, något SVT Nyheter Stockholm var först att rapportera om.

Stockholm Exergi har hittills i år haft tolv oplanerade driftstopp i sina anläggningar – en fördubbling jämfört med i fjol. Hälften av stoppen bedöms vara orsakade av lustgasflaskor som exploderat.

– I pannan hittas förbrända flaskor som slagit sönder pannans väggar, säger presschef Fredrik Persson till TT.

Varje driftstopp kan kosta mellan fem och tio miljoner kronor i produktionsbortfall. Och det är inte bara Stockholmsområdet som drabbas.

– Vi har talat med Göteborg Energi, Sysav i Malmö och Tekniska verken i Linköping och de har också sett en fördubbling av antalet oplanerade stopp, säger Fredrik Persson.

De fyra bolagen har tillsammans en fjärdedel av fjärrvärmemarknaden och deras merkostnad för stopp på grund av exploderande lustgasflaskor uppskattas till 100 miljoner kronor.

– Det är rimligt att tro att problemet är lika stort i hela landet, och då handlar det om merkostnader på flera hundra miljoner, säger Fredrik Persson.

Regeringen har tagit emot ett utredningsförslag om att förbjuda försäljning av lustgas till minderåriga och i berusningssyfte.

– Ett förbud kan säkert delvis lösa våra problem, men det kan ta tid innan en lag är på plats. Ett alternativ är att man säkerställer producenternas ansvar för avfallet, eller att kommunerna inför lokala ordningsföreskrifter med förbud mot att använda lustgas på offentliga platser, säger Fredrik Persson.

Share.
Exit mobile version