Chockvågen från detonationen fick rutorna att skallra på bostadshusen i Bredäng i sydvästra Stockholm. Polisen fick omgående flera samtal av människor som hade vaknat med ett ryck några minuter över 3 på natten mot lördagen den 11 januari.
Det visade sig att en kraftig sprängladdning hade exploderat på Bredängstorget och en restaurang hade blivit helt utblåst – med glassplitter och annan bråte spridd över området. De materiella skadorna var omfattande, men det kom inga rapporter om några fysiska personskador.
För Vlado Radakovic kom händelsen som en chock. Han driver sedan 25 år tillbaka en pizzeria precis intill den drabbade restaurangen.
– Jag bor i området och kände en jättestor smäll. Min son ringde och var orolig, säger Vlado Radakovic när DN besöker platsen en dryg vecka efter explosionen.
Skadorna på Vlado Radakovics pizzeria var omfattande, men han och hans son fick till en början inte tillträde på grund av att polisen hade spärrat av området.
– Polisen sa att det är sprängt, ni kan inte komma in. Ni kan komma efter klockan 9 eller 10. Och när vi kom in var det katastrof. Allt glas gick sönder. Det var på golvet, massor av splitter. Tv:n hade trillat ner, säger han.
Vlado Radakovic visar runt i den lilla lokalen. Man kan tydligt se flera sprickor i väggarna och i taket efter den kraftiga explosionen. Även dörren in till pizzerian har blivit tydligt påverkad: Något har gjort att den inte längre passar in i dörrkarmen av metall. Hela väggen verkar ha flyttat sig ett par centimeter.
Situationen kändes fruktansvärd, berättar Vlado Radakovic. Som ägare av en pizzeria vet han att den ekonomiska situationen under årets första månader brukar vara tuff, och det kan vara en utmaning att betala räkningarna. Han trotsade sin första känsla av uppgivenhet – och valde att kämpa.
– Jag måste jobba. Stänger jag en vecka så blir det katastrof. Jag är småföretagare. Försäkringsbolaget är bra, men det tar tid, säger han.
Han fortsätter:
– Först ringde jag en glasmästare. De kom hit efter en timme ungefär. Sedan började jag och några andra att städa undan. Klockan 16 var vi klara och satte igång pizzaugnarna och började jobba, säger han.
Händelsen har skapat oro i området – men samtidigt är det många som har visat sitt stöd till Vlado Radakovic och hans situation. I en lokalgrupp på Facebook har flera inlägg fått stor spridning med uppmaningar om att stötta pizzerian ekonomiskt.
– Folk kommer och säger vackra ord. Faktiskt har gäster kommit och köpt pizza men vill inte äta pizza. De vill hjälpa mig så att jag inte ska stänga butiken, säger han.
Hur känner du efter det som har hänt?
– Vi är vanliga människor, vi blir rädda. Men jag är en person som tänker positivt. Jag hoppas det blir bra. Jag tror det.
Stockholmsområdet har varit hårt drabbat av explosioner sedan våldsvågens början. Många av dåden har riktats mot restauranger och företag – men ett vanligt mål är portarna till lägenhetshus.
Under natten mot lördagen vaknade de boende i ett vanligtvis lugnt område i Johanneshov i södra Stockholm av en våldsam smäll. Två personer skadades lindrigt och ett stort antal fönster i tre flerfamiljshus blåstes ut av tryckvågen. Explosionen framstår som en av de kraftigare på senare tid.
Skådespelaren Calle Stjernlöf bor i det hus som bomben placerades vid. Han säger att han vaknade i panik när det small strax efter klockan 04.
– Det var glassplitter i sängen. Men som tur var tog rullgardinen det mesta av splittret, säger han.
När han sedan hörde en kvinna skrika rätt ut förstod han att något var väldigt fel. Efter ett tag tog han sig ut på balkongen för att få bättre överblick över situationen.
– Jag förstod först inte vad som hade hänt. Jag trodde först att det var en brand. Sedan förstod jag vad som hade hänt, säger han.
Kort därefter anlände polis och räddningstjänst och började spärra av platsen runt huset. Till en början fick de boende inte gå ut ur sina lägenheter, berättar Calle Stjernlöf. Först flera timmar senare kunde de ledas genom den söndertrasade trappuppgången och ut genom en bakdörr.
När DN talar med Calle Stjernlöf har två dygn passerat. Först nu börjar vidden av upplevelsen sjunka in hos honom.
– Jag har en dotter som hade kunnat vara där. Det här var ju en stor smäll. Det hade kunnat gå riktigt illa, säger han och beskriver att han nu känner sig ledsen men framför allt arg.
Calle Stjernlöf hänvisar till att det bor många barnfamiljer och äldre i huset, och att dessa kanske har tagit mer illa vid sig än vad han själv har gjort av händelsen. Han har också börjat förstå hur illa det hade kunnat gå med tanke på omfattningen av smällen.
– Jag är arg på hänsynslösheten. Och ledsen över att det inte finns någon tanke på hur de här explosionerna kan drabba de boende.