Efter ett par år av hög inflation kostar det mesta mer i dag än vad det gjorde för tre år sedan. Charterresor är inget undantag. Under det tredje kvartalet i år var snittpriset för en charterresa 60 procent högre än vad det var under samma period 2021.
Trots att charterresorna har blivit dyrare är efterfrågan på julresor nu större än på länge hos flera av de stora researrangörerna.
– I år har vi sett ett ökat tryck på resor generellt. Sommaren var bra, och nu ser vi en tydligt ökad efterfrågan även på julresor. Bokningarna är tillbaka på nivåer som vi inte har sett sedan före pandemin, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo.
Hos Apollo har bokningarna av resor över jul och nyår ökat med 30 procent jämfört med förra året. De mest populära resmålen är i vanlig ordning Gran Canaria, Fuerteventura och Hurghada i Egypten.
– Vi tror att ökningen främst är driven av att det är en bra jul kalendermässigt, säger Martina Krantz.
Även ränteläget tycks ha betydelse för hushållens benägenhet att boka utlandsresor. Förra veckan dubbelsänkte Riksbanken styrräntan, vilket genast märktes av i Apollos bokningssystem.
– Vi såg en tydlig effekt när Riksbankens senaste räntebesked kom. Bokningarna stack iväg rejält, men det var inte bara julresor som bokades utan även resor längre fram. Det är sannolikt en effekt av att många känner sig tryggare i sin privatekonomi, säger Martina Krantz.
Researrangören Tui vittnar också om att efterfrågan på charterresor över jul och nyår har ökat i år. Trycket har varit extra högt på resor under december, och ovanligt många har bokat sina resor till avlägsna destinationer i Asien och Karibien.
– En trend vi ser den här vintern är att svenskarna väljer att åka längre bort. De resmål som ökat mest procentuellt sett, jämfört med förra året, är bland annat Thailand, Dominikanska republiken och Sri Lanka, säger Dian Martinez Valencia, presschef på Tui.
Det höga bokningstrycket beror med största sannolikhet på ett nytt ekonomiskt läge och större optimism bland hushållen, tror Dian Martinez Valencia.
– Vi ser att bokningarna är väldigt starkt kopplade till räntesänkningarna som skett under året, svenskarna vill ut och resa och nu känner de att de har större ekonomiskt utrymme att göra det än vad de hade för ett år sedan, säger han.
Hos SJ ser bokningsläget inför kommande jul och nyår ovanligt bra ut. Det finns fortfarande lediga platser på många avgångar innan och efter de stora helgdagarna. Undantaget är SJ:s nattågslinjer, som börjar bli fullbokade.
– I år finns det ovanligt många dagar att resa på runt helgerna, så vi ser ett mer utspritt resande än andra år. Det gör att biljettläget inför helgerna ser bra ut, säger Peter Kraméus, presskommunikatör på SJ.
Till skillnad från flygresenärerna, planerar tågresenärerna inte att åka till andra ställen än de vanligtvis gör över jul och nyår. SJ:s kunder har kunder har i år bokat tågresor till ungefär samma platser som tidigare år.
– Många planerar dock att stanna borta längre än vad de gjorde till exempel förra året, just eftersom helgdagarna ligger som de gör i år, säger Peter Kraméus
Fakta.Prisutvecklingen på charterresor
Procentuell ökning av de genomsnittliga priserna på charterresor under tredje kvartalet (juli–september) 2024 jämfört med samma period tidigare år:
Prisökning sedan 2021: +60 procent
Prisökning sedan 2022: +26 procent
Prisökning sedan 2023: +13 procent
Källa: Statistikmyndigheten SCB